Telefonische heroïneservice ontdekt in moordonderzoek

In het onderzoek naar de moord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi op 26 januari 2017 in Amsterdam is een dealservice voor heroïne in beeld gekomen, aldus het Openbaar Ministerie. Tegen de vermeende leider eiste justitie vijf jaar cel.

Fiets

Tussen tien uur in de ochtend en tien uur in de avond was de dealer bereikbaar. De bestellingen werd per fiets afgeleverd door ‘deals on wheels’, zoals een klant de dienst noemde. Ze bestelde er al jaren heroïne. Een 51-jarige restauranthouder uit Amsterdam werd op 23 juli van dit jaar aangehouden.

De restauranthouder kwam in beeld omdat politie de Oostelijke Eilanden nauwkeurig onderzochten op zoek naar een motief voor de aanslag op het buurtcentrum waar de niet crimineel betrokken Mohammed Bouchikhi werd doodgeschoten. Bij een zoektocht naar de mogelijk onderliggende drugshandel kwam de politie uit bij het Oosterpark en het gebied rond de Dappermarkt.

Chef

De aangehouden restauranthouder bekleedde volgens het OM een leidinggevende functie binnen een criminele organisatie. Hij zou de chef zijn die vier fietskoeriers zou hebben aangestuurd. Dat zou blijken uit verklaringen van kopers of betrokkenen. Ook het onderzoek van de politie, waaronder tapgesprekken en observaties, wijst in die richting, stelt het OM.

Contanten

Bij een doorzoeking in de woning van de 51-jarige Amsterdammer trof de politie in de trapkast een zwarte plastic tas aan met witte kleine envelopjes en een zakje met bruine substantie, heroïne bleek uit onderzoek. In dezelfde kast hing een plastic tas met een grote hoeveelheid voorgevouwen envelopjes. In de slaapkamer lagen tien plastic tassen, gevuld met lege witte envelopjes. De politie vond ook een aantal telefoons die in verband konden worden gebracht met de deallijn en een grote digitale weegschaal. Ook trof de politie ruim 16 duizend euro aan contacten aan. In een toegangsdeur naar een slaapkamer zaten drie doorzichtige boterhamzakjes met in totaal 15 duizend euro. En in een geldkistje zat ruim duizend euro.

Vijf jaar

Tegen de man eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. In de strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met de lange pleegperiode, het aandeel en de leidinggevende rol van verdachte en het gebruik maken van kwetsbare en verslaafde mensen voor zijn handel. Er komt nog en ontnemingszaak tegen de verdachte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.