Telefoontjes Belastingdienst bleken nep

De FIOD is bezig met een zeer groot onderzoek naar oplichting van ruim 2 miljoen euro van middenstanders die werden gebeld door mensen die zich voordeden als medewerkers van de Belastingdienst. Dinsdag is een reeks verdachten aangehouden in Arnhem en omgeving.

Belscript

Politie-Oost-Nederland en de FIOD hielden zes mannen aan in de leeftijd tussen de 20 en 39 jaar. In vijf woningen in Arnhem zijn doorzoekingen gedaan en er is beslag gelegd op administratie, contant geld in coupures van 500 euro, bankpassen en pincodes van geldezels en een Mercedes.

Ook is er een belscript gevonden waarin letterlijk staat beschreven hoe middenstanders kunnen worden opgelicht.

Middenstanders kregen te verstaan van de neppe belastingmedewerker dat ze direct geld moesten overboeken. De smoes was dat er belastingschulden en boetes open zouden staan die direct betaald zouden moeten worden. Zo niet zouden er beslagen volgen.

Slachtoffers werd gemaand het geld nog tijdens het gesprek over te maken. Vervolgens werd soms nog tijdens het gesprek geld uit de muur gepind.

Nog 30 aanhoudingen

De FIOD zegt in de komende dagen nog 30 direct betrokken geldezels aan te gaan gehouden. Dat zijn mensen die tegen betaling hun bankrekening ter beschikking stelden. Ruim 200 andere in het onderzoek betrokken geldezels krijgen een niet-vrijblijvende uitnodiging om zich te melden bij de FIOD voor een verhoor als verdachte.

Geldezels speelden onder meer een rol bij witwassen van de gestolen bedragen.

Ze krijgen na veroordeling een strafblad, het komt voor dat het criminele geld dat over de bankrekening is gelopen na een civiele procedure moet worden terugbetaald en zij kunnen acht jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken voor bijvoorbeeld leningen of een hypotheek.

Aangiften

De politie en de FIOD hebben 170 aangiften van gedupeerde middenstanders in onderzoek. In totaal heeft de groep volgens de FIOD meer dan 2,2 miljoen euro buit gemaakt.

De bende beschikte zowel over de pinpas als over de pincode van de rekeningen van de geldezels. Uit het onderzoek komt volgens de FIOD naar voren dat er geldezels zijn bedreigd met een vuurwapen als zij niet meewerkten.

In het echt zal Belastingdienst in bepaalde gevallen bellen om een openstaande belastingschuld te innen. Maar de medewerker zal nooit vragen om direct geld over te maken.