Telegraaf fotografeert Volkert

De Telegraaf publiceert dinsdag foto's op de voorpagina van Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuijn vertoonde zich in Amsterdam op straat waar hij op de Prinsengracht zijn advocaat Stijn Franken bezocht. De Telegraaf schrijft in de krant en op internet een motivering voor de publicatie. De krant schrijft dat de publicatie 'een zorgvuldige afweging' is van tegenover elkaar staande belangen. 

Enerzijds is de publieke belangstelling voor de moordenaar van Pim Fortuyn groot en anderzijds moet Van der Graaf de kans krijgen weer deel uit te maken van de samenleving nu hij zijn straf heeft uitgezeten. Van der Graaf reageerde niet op vragen van De Telegraaf en verwees naar de Reclassering. Hij mag geen contact met de pers hebben, dat is één van de voorwaarden voor zijn vervoregde invrijheidstelling.

Meer straf

'Het recht dat Van der G. heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer is niet groter dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf', schrijft de krant. De krant vindt dat de zaak nog altijd de rechtsorde schokt en dat kan worden aangenomen dat Van der Graaf vandaag de dag meer straf zou krijgen dan de 18 jaar die het gerechtshof hem oplegde. Dat speelt een rol bij de afweging van de belangen, oordeelt de krant.

Niets verzwijgen

De Telegraaf: 'De maatschappelijke verontwaardiging over de daad en de straf kwam opnieuw bovendrijven in de felle discussie voorafgaande aan zijn vrijlating. Het is dan ook van belang dat niets wordt verzwegen. Dat zag ook de burgemeester van Apeldoorn in, toen hij het publiek informeerde over de komst van Van der G.'.

Dulden

Al met al vindt de krant de zaak 'zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om de beeltenis van Van der G. te tonen. Met de publicatie van de foto’s wordt geen onrechtmatige inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Het gaat om neutrale foto’s, die niet in het privédomein zijn gemaakt. Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt. Gelet op de brandende publieke belangstelling voor deze zaak, zal Van der G. publicatie van deze foto’s hebben te dulden zolang de beelden nog nieuws- en informatiewaarde hebben.'