Telegraaf moet artikel Ali A. recificeren

Dagblad De Telegraaf zal in de editie van zaterdag (morgen) een rectificatie plaatsen van passages over liquidatie-verdachte Ali A. In de krant van 5 maart jongstleden had de verslaggever geschreven dat Ali A. slechts ’tijdelijk’ op vrije voeten was gesteld door de rechtbank van Amsterdam. Bovendien noteerde de krant dat de recherche op een telefoontap had gehoord dat A. alweer volop aan het bellen was met  ‘criminele vriendjes’. Beide beweringen waren feitelijk onjuist, had de advocaat van A. in een brief aan de krant gesteld. Vandaag zou in deze kwestie een kort geding dienen.

 

Advocaat Nico Meijering heeft dat geding echter ingetrokken omdat hij met De Telegraaf tot overeenstemming is gekomen over wat hij noemt een ‘rechtzetting’.

In De Telegraaf stond op 5 maart onder meer te lezen:

‘Zo blijkt de onlangs tijdelijk vrijgelaten Turk Ali A. – in het zogeheten passageproces verdacht van het beramen van onderwereldliquidaties – met de telefoon van zijn broer alweer volop te bellen met criminele vriendjes.’

Nico Meijering: ‘De krant zal naar onze volle tevredenheid één en ander recht gaan zetten. Dus: dat de opheffing van de voorlopige hechtenis van Ali A. niet “tijdelijk” is en bovendien dat niet is gebleken dat Ali A. volop aan het bellen was met criminele personen.’

Advocaat Meijering en zijn kantoor liggen regelmatig overhoop met De Telegraaf, met name over publicaties van verslaggever John van den Heuvel. De krant moest al eerder publicaties over klanten van het kantoor rectificeren.

Ali A. is verdacht betrokken te zijn bij verschillende liquidaties en wordt daarvoor vervolgd in het grote liquidatieproces “Passage”. Het bewijs tegen hem is echter niet zo groot dat A. volgens de rechtbank nog langer in detentie hoeft door te brengen.

A. zat bijna vier jaar in voorlopge hechtenis, waarvan het grootste deel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.