Telg Brabantse misdaadfamilie R. opgepakt (UPDATE4)

De zoon van de vooraanstaande Oost-Brabantse crimineel Martien R. is donderdag door de recherche gearresteerd op een politiebureau in Den Bosch. Anton R. (26) werd donderdagmiddag verhoord. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt dit aan Crimesite

Brandstichting

De politie zegt R. te zien als de man die het brein was achter een brandstichting bij een woning in Oss in september van dit jaar. Daarvoor werden eerder al de vermoedelijke uitvoerders opgepakt.

De Telegraaf schrijft op basis van ‘diverse opsporingsbronnen in Brabant’ dat Anton R. door de politie wordt gezien als de opdrachtgever voor een reeks zware intimidaties als brandstichtingen en aanslagen in vooral Oss en Haarlem. Doelwit zou ook de woning van de Osse Bianca van der H. zijn geweest en die van familie van Van der H..

De brandstichting waar R. nu van verdacht wordt was niet bij de woning van Bianca van der H.. Advocaat Kuijpers van Anton R.: ‘mij is alleen de verdenking van brandstichting bekend. Een verdenking dat Bianca doelwit zou zijn geweest bevreemdt mij omdat dit gezien de verhoudingen volstrekt onlogisch is.’

De politie ziet wel een relatie tussen R. en een groep verdachten die andere aanslagen pleegde, ook op Bianca van der H..

Groep

Op 7 oktober 2018 zijn een 29-jarige man uit Arnhem en een 28-jarige Roemeen zonder vast woonadres opgepakt door een arrestatieteam in een vakantiepark in Belfeld. Een dag later werd in Maarsbergen een destijds 21-jarige man zonder vast woonadres opgepakt. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Henk Baum uit Nistelrode op donderdag 22 maart 2018 in Schaijk. De groep van uitvoerders wordt niet alleen verdacht van brandstichting bij de woning aan de Aengelbertlaan in Oss, maar ook van een reeks andere aanslagen. In de Asterstraat in Oss werd op dinsdag 20 februari 2018 een auto in brand gestoken voor een woning. Op zaterdag 24 februari was het hier opnieuw raak en werd bij de voordeur van de woning brand gesticht. In beide gevallen waren de bewoners aanwezig, maar er vielen gelukkig geen gewonden, ondanks dat er levensgevaarlijke en zelfgemaakte brandbommen werden gebruikt.

In het onderzoek naar de eerste twee brandstichtingen in Oss ontdekte de recherche een verband met een aanslag in Haarlem. Daar werd zondagmorgen 25 februari 2018 rond 02.00 brand gesticht bij een woning aan de Basilicumstraat, waar familie van Bianca van der H. woont. Daarbij werd een brandbom naar de woning gegooid. Ook hier waren er, net als in Oss, bewoners in de woning aanwezig en wonder boven wonder raakte ook hier niemand gewond. Op woensdag 15 augustus 2018 werd Oss opgeschrikt door een enorme knal. Bij café ’t Berghje aan de Berghemseweg ging een zwaar explosief af. Ook hier raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. Na deze zware explosie werd op zondag 2 september in Leende een auto in brand gestoken, waarbij de woning door die brand beschadigd raakte.

Op 29 september werd bij een woning aan de Keldermansstraat rond 06.00 een explosief naar binnen gegooid bij de voordeur. Een zware ontploffing was ook hier in de omgeving goed te horen. In de woning was de ravage groot, maar ook hier raakten de aanwezige bewoners niet gewond.

Hans van Geenen

Een officier van justitie liet op zeker moment weten aan De Telegraaf dat Martien R. – vader van Anton R. – achter een aanslag op Bianca van der H. zou zitten. Daarvóór was R. in die zaak aangehouden en ondervraagd maar weer op vrije voeten gesteld. Justitie denkt ook dat Martien R. iemand heeft betaald voor een vaste bekentenis in de zaak van de moord op Peter Netten.

Martien R. (49) uit Oss werd vrijgesproken van de A73-moord op Hans van Geenen (33). Hij was samen met zijn neef Toon R. (40) en Van Geenens ex-vriendin Bianca (39) verdachte in die moordzaak. Martien R. zou een verhouding met Bianca hebben gehad. De vrijspraak in de A73-zaak leidde tot grote frustratie bij politie en justitie in Brabant.

Dezelfde Martien R. en Toon R. waren onder meer verdachte in een vertakking in het grote “Dagger“-onderzoek naar cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen dat nog loopt in hoger beroep.

Overigens staat de Osse familie R. los van de gelijknamige familie R. uit Lith, waar de broers Martin en Koos R. bekend van zijn geworden, die laatste als medeverdachte van Johan V. (alias de Hakkelaar) in een grote hasjzaak uit de jaren negentig. Zij zijn neven van Martien R..