De teloorgang van een girl next door

Tessa van D. groeit op in een warm en liefdevol gezin. De toekomst lacht haar toe, totdat ze afglijdt in de zware misdaad en wordt veroordeeld tot 28 jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op de Belgische makelaar Günther Haagen. Het verhaal van de teloorgang van een girl next door. 

Deze week in Revu een reconstructie van de moord op Haagen, die zes jaar geleden met 54 messteken om het leven werd gebracht. Nietsvermoedend liet de makelaar Tessa en haar vriend Manuel van V. een huis zien dat te koop stond. Het kostte hem zijn leven, omdat het tweetal het had voorzien op de Range Rover van Haagen.

Gebroken kies

In het artikel komt Tessa ook zelf aan het woord. Volgens haar was ze geheel onder invloed van haar vriend Manuel geraakt. ‘Hij behandelde me als een prinses. (…) Ik werd verliefd en niet zo’n beetje ook.’ Maar na verloop van tijd gaat het mis en begint Manuel haar te mishandelen en te bedreigen. De eerste keer is tijdens een vakantie in Spanje waar Tessa naar eigen zeggen een gebroken kies en gekneusde kaak op liep. ‘Ik hoopte dat het goed zo komen. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, het werd alleen maar erger en ik zag het niet. Ik hield veel van hem, maar begon ook een soort angst voor hem te krijgen. Op het einde geloofde ik ook dat ik slaag verdiende en er zelf om vroeg.’ Ondanks de mishandelingen en bedreigingen (ze krijgt op een gegeven moment een mes op haar keel gezet door Manuel) durft ze niet bij haar vriend weg. Mede omdat hij gedreigd heeft dan haar familie iets aan te doen.

Geldgebrek

Geplaagd door chronisch geldgebrek en onder invloed van drugs en drank pleegt Manuel samen met verschillende handlangers woningovervallen in de regio Brabant. Tessa zit daarbij soms in de auto te wachten. Uiteindelijk loopt het in België uit op de moord op Haagen. Volgens Tessa was ze in de keuken toen de fatale steken werden toegebracht. Manuel beweert dat zijn vriendin met steken is begonnen. Zijn verklaring wordt door de rechters niet geloofd. Tessa wordt door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 28 jaar cel. Manuel krijgt levenslang.

De familie van Günther Haagen is kapot. De uitvaart van de makelaar is op donderdagmiddag 27 oktober 2011 in de Sint-Valentinuskerk in het Belgische Poppel. Vicky, een van zijn zussen neemt het woord in de volgepakte kerk. ‘Waarom moest zoiets gruwelijks gebeuren met een teder iemand zoals jij?’ vraagt ze zich hardop af. ‘Woorden schieten te kort voor de leegte die je achterlaat’. Er worden tranen weggepinkt. Niemand begrijpt waarom de vriendelijke, behulpzame Haagen met zijn blonde haren en blauwe ogen dood moest. Vermoord, met meer dan 50 messteken.

Meer deze week in de papieren Revu of via Blendle.