Ter dood veroordeelde blijkt onschuldig

Een Amerikaan die vijftien jaar op zijn executie zit te wachten, is zaterdag vrijgelaten omdat hij onschuldig blijkt te zijn. Een DNA-onderzoek leverde geen match op. Damon Thibodeaux zou zijn 14-jarige nichtje hebben verkracht en vermoord.

De Amerikaan had na urenlange verhoren een bekentenis afgelegd. ‘Ik wist niet dat ik het had gedaan’, zei hij in zijn verhoor, ‘maar ik heb het wel gedaan.’ Later heeft hij die weer ingetrokken, hij zegt onder grote druk te zijn gezet. ‘Ik was op dat moment moe. Ik had honger. Het enige wat ik wilde was slapen en ik wilde alles vertellen, wat ze maar wilden, om me uit de verhoorkamer te krijgen.’

Toch werd hij beschuldigd en in 1997 ter dood veroordeeld, grotendeels op basis van zijn ingetrokken bekentenis. Thibodeaux bracht vijftien jaar door op ‘death row’, een regime waarbij een veroordeelde 23 uur per dag alleen moet doorbrengen. Een datum voor zijn executie was er nog niet.

Het is de achttiende keer in de Verenigde Staten dat een ter dood veroordeeld op basis van DNA-onderzoek wordt vrijgelaten. Een aantal van hen bekenden ook onder zware druk schuldig te zijn aan het misdrijf. Anderen waren verkeerd geïdentificeerd door ooggetuigen.

Bekijk hieronder beelden van de vrijlating en een interview met Thibodeaux.

{youtube}JbvlT7g2_gg{/youtube}