‘Ter land, ter zee en in de lucht’: forse strafeis voor internationale drugshandel

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Utrecht tien jaar celstraf geëist tegen de 37-jarige Kevin van B. uit De Meern op verdenking van het organiseren van drugstransporten van en naar Nederland. Volgens justitie hield de verdachte zich bijna drie jaar lang op professionele wijze bezig met het transporteren van cocaïne, amfetamine en ketamine naar het buitenland.

Engeland

Een van de transporten waar Van B. volgens het OM medeverantwoordelijk voor is, werd op 28 juli 2020 onderschept door de autoriteiten in Engeland. In de vrachtwagen werd 250 kilo cocaïne en 169 kilo ketamine gevonden. Twee eerdere transporten naar Engeland met 145 en 395 kilo harddrugs zouden wel geslaagd zijn.

Gekraakte chats

Het belangrijkste bewijs tegen Kevin van B. bestaat uit chatgesprekken die hij voerde via de versleutelde berichtendiensten Encrochat en Sky ECC. Dat bewijsmateriaal wordt ondersteund door onder andere locatiegegevens, telefoonverkeer en foto’s. Daaruit blijkt, volgens het OM, dat Van B. niet alleen drugstransporten regelde over de weg, maar ook via containers op zee en via vliegverkeer. ‘Verdachte is een expert voor al het drugstransport. Ter land, ter zee en in de lucht’, aldus de officier van justitie.

Haven Antwerpen

Volgens justitie hield de dertiger zich tussen 2019 en 2021 op professionele wijze bezig met het transporteren van cocaïne en andere soorten harddrugs. Hij zou goed op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de Antwerpse haven en weten waar de zwakke plekken liggen. Ook zou hij beschikken over een vaste club mensen die werk voor hem kunnen verrichten. In zijn netwerk zitten volgens het OM ook vissers die ‘het op zee kunnen pakken’.

Van B. zou beschikken over verschillende boten en vrachtwagens en zou hebben besproken wat de mogelijkheden zijn om drugs te vervoeren met een sportvliegtuigje ‘waar per keer 300 kilo in mee kan’.

85 kilo speed

Van B. zou naar eigen zeggen gespecialiseerd zijn in transporten naar Scandinavië, Duitsland en de VS, maar had ook contacten in onder andere Brazilië en België. Ook in de transporten naar Engeland speelde hij volgens het OM een belangrijke rol. Uit chatgegevens zou blijken dat zeker honderd kilo harddrugs dankzij Van B. naar Engeland werd gebracht. Daarnaast blijkt volgens het OM dat hij in 2020 zelf 85 kilo amfetamine naar het buitenland heeft vervoerd.

Proeftijd

Het OM eist tien jaar cel tegen Kevin van B. voor zijn rol in de internationale drugsgroothandel. De officier van justitie: ‘Alles draaide om geld verdienen. En de verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.’ Deze houding en het feit dat Van B. nog in een proeftijd zat voor andere drugsgerelateerde feiten worden strafverzwarend meegewogen.

Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk.