Terdoodveroordeelde komt vrij

De 49-jarige Manuel Velez uit de Amerikaanse staat Texas heeft negen jaar onschuldig vastgezeten, waarvan vier jaar in een dodencel. Velez is inmiddels vrijgelaten, nu blijkt dat hij de zoon van zijn vriendin niet heeft vermoord. Hij werd daarvoor in 2005 ter dood veroordeeld.

Het kind overleed op 1-jarige leeftijd aan de gevolgen van mishandeling. De moeder van het kind kreeg een lichtere straf omdat zij had gezegd dat Velez het kind had mishandeld. De man gaf daarnaast toe het kind te hebben mishandeld in een verklaring die hij heeft ondertekend.

In hoger beroep werd Velez tot een gevangenisstraf, maar nu blijkt dat aangetoond kan worden dat Velez het kind niet heeft mishandeld, en tijdens de fatale mishandeling helemaal niet in de buurt van het kind was. Hij was 1500 kilometer verderop aan het werk.

Omdat Velez niet goed Engels spreekt, zo goed als analfabeet is en een laag IQ heeft, begreep hij de verklaring die hij heeft ondertekend, waarin staat dat hij het kind heeft mishandeld, niet goed.