Terdoodveroordeelde na 30 jaar alsnog vrij

Een man uit de Amerikaanse staat Alabama is 30 jaar nadat hij ter dood is veroordeeld alsnog vrijgesproken. Hij kreeg in 1985 de doodstraf omdat hij twee restaurantmanagers zou hebben vermoord, maar uit onderzoek rond de kogels bleek dat die niet waren afgevuurd met het wapen dat in het huis van de verdachte is gevonden.

Volgens zijn huidige advocaat was de nu 58-jarige Anthony Ray Hinton eerder veroordeeld omdat hij zich geen betere advocaat kon veroorloven. De kogels waren het enige bewijst dat Hinton aan de moord koppelden. ‘Alles wat ze al die tijd hadden moeten doen, was de kogels onderzoeken’, aldus Hinton nadat hij de rechtbank verliet.

Expert overtuigde jury niet

In de eerste rechtszaak, waarin Hinton werd veroordeeld, kon Hinton niet meer dan 1000 dollar, ruim 900 euro, besteden om een expert te betalen die de kogels kon onderzoeken. Zijn advocaat vond één expert die bereid was het onderzoek voor dat bedrag te doen. Maar de expert kwam tijdens de zaak niet goed uit zijn woorden, waardoor de jury niet overtuigd was.

Nu blijkt uit moderne forensische methodes alsnog dat de kogels niet aan het vuurwapen van Hinton te koppelen valt. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat de eerste zaak niet goed was verlopen, en dat er daarom een nieuwe rechtszaak moest komen.