Terreurverdachte doodgeschoten in België

De Belgische politie heeft dinsdagmiddag op de snelweg A8 bij Gellingen een 39-jarige Algerijn doodgeschoten. Volgens het Belgische landelijk parket werd de man bij onze zuiderburen en Frankrijk verdacht van terrorisme. In zijn appartement in Anderlecht zijn onder meer explosieven, wapens en militair materiaal gevonden.

(Beeld: vtm.be)

Eind 2012 zouden de Belgische autoriteiten door Frankrijk geïnformeerd zijn over de terroristische praktijken van de 39-jarige Algerijn. Naar aanleiding daarvan is België een onderzoek gestart naar de man.

Een woordvoerder van het federaal parket zegt daarover in de Belgische media: ‘In de voorbije maanden is uit het onderzoek gebleken dat de man herhaaldelijk paramilitair materiaal had aangekocht. Het gaat onder meer om kogelwerende kleding, handschoenen en om zogenaamde tactische lampen, die op vuurwapens geplaatst kunnen worden.’ 

De verdachte Algerijn wordt ook in verband gebracht met een gewapende overval op een restaurant in Anderlecht op 21 maart. Bij de overval werden schoten gelost en er zou zeker een gewonde zijn gevallen. Welke rol de verdachte had bij deze overval is nog niet duidelijk.

Dinsdag probeerde de politie in België de man te arresteren, maar de verdachte vluchtte in zijn Nissan terreinwagen. Tijdens de vlucht schoot hij op de politie en daarop heeft de politie het vuur beantwoord door gericht terug te schieten. De 39-jarige terreurverdachte is toen dodelijk getroffen.