Terreurverdachte Rotterdam was Syrië-reiziger

Eén van de twee verdachten die op oudejaarsavond zijn opgepakt in verband met een mogelijke aanslag bij het vuurwerk in Rotterdam, is Aïcha uit Maastricht. Ze werd vorig jaar landelijk bekend omdat ze naar Syrië was afgereisd om te trouwen met een jihadstrijder. Aïcha is inmiddels vrijgelaten omdat er geen aanwijzingen zijn dat ze inderdaad iets van plan was, en eist nu een schadevergoeding.

Dat zegt haar advocaat Francoise Landerloo tegen RTV Rijnmond. Op oudjaarsavond werd het Nationale Vuurwerk, dat altijd vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam wordt afgestoken, bijna afgelast omdat er mogelijk een aanslag zou worden gepleegd. Op het laatste moment werd besloten dat het vuurwerk toch kon doorgaan, omdat er twee verdachten in Maastricht waren opgepakt.

Om kwart voor 12 was Aïcha thuis

Twee dagen later werden de verdachten weer vrijgelaten. Ze zijn geen verdachte meer en worden nergens voor vervolgd. Volgens Landerloo was overduidelijk dat Aïcha die avond geen aanslag ging plegen. De politie had die avond drie keer aan Aïchas deur gestaan, aldus de advocaat, en pas de derde keer werd ze meegenomen. Dat zou tussen half twaalf en kwart voor twaalf zijn geweest. Aïcha zou dan niet genoeg tijd hebben gehad om nog naar Rotterdam af te reizen, omdat het vuurwerk ruim een kwartier later al zou beginnen.

Verdachten die achteraf onterecht vast blijken te zitten, krijgen altijd een schadevergoeding. Maar volgens Landerloo is het standaardbedrag dat wordt uitgekeerd voor deze zaak niet hoog genoeg. Het was volgens de advocaat namelijk onnodig om haar aan te houden en twee dagen vast te houden; ze had ook als getuige verhoord kunnen worden.

Tweede verdachte is een man

De tweede verdachte is een man. Hij is opgepakt omdat hij Aïcha naar Rotterdam zou vervoeren. Achteraf blijkt de informatie onjuist: er zijn geen aanwijzingen dat Aïcha inderdaad naar Rotterdam zou afreizen. Ook de man is vrijgelaten en is geen verdachte meer.

De destijds 19-jarige Aïcha werd vorig jaar door haar moeder uit Syrië teruggehaald. Ze zat daar sinds februari 2014, nadat ze zich tot de islam had bekeerd.