Terroristen mogen in de VS gewoon wapens kopen

De massamoord op 50 mensen in Orlando gisteren, brengt een serieus gat in de Amerikaanse wapenwet aan het licht. Omar Mateen, de schutter, stond op een lijst met mogelijke terroristen, werd maar liefst drie keer verhoord door de FBI, maar kon desondanks gewoon een AR-15 automatisch wapen aanschaffen. Video na de break.

De discussie over strengere wapenwetten in de VS is weer losgebarsten. President Obama riep in zijn toespraak tot de natie op tot strengere gun control, terwijl Donald Trump beweerde dat de schietpartij minder erg zou zijn geweest als iedereen in de club een wapen ter zelfverdediging had gehad.

Beveiliger

Intussen wordt er steeds meer bekend over de dader, Omar Mateen. Hij werkte sinds 2007 als bewaker bij het wereldwijde beveiligingsbedrijf G4S. Hij droeg tijdens zijn werk ook legaal een wapen. De AR-15 assault rifle kon hij ook gewoon legaal aanschaffen in Florida, ondanks de verdenkingen van sympathie voor IS. De FBI verhoorde hem ondermeer nadat Mateen tegen collega’s positief over IS had gesproken. De ex-vriendin van Mateen omschreef hem als een gewelddadige man en toonde zich niet verbaasd over zijn daad. Zijn vader heeft excuses aangeboden en zegt zich diep te schamen voor de daad van zijn zoon ‘en dat nog wel tijdens de ramadan’.