Terugkijken: De Officier van Justitie

Gisteravond was de tv-première van een indringende documentaire over een moordonderzoek in Brabant. Regisseur Misja Pekel volgde officier Annemarie Ruijs achter de schermen van het Openbaar Ministerie vanaf de plaats delict tot en met het vonnis in de rechtszaal. De kijker was getuige van alle wendingen in het onderzoek naar een bizarre moord, waarbij een gestoorde wapengek een willekeurige homosexuele man vermoordde. Video na de break.

 

De moord door messteken en verwurging vond plaats op 11 augustus 2012. De dader, Eindhovenaar Peter van de K, was geobsedeerd door geweld. In zijn huis werd een flink wapenarsenaal aangetroffen, talloze geweldsfilms en dagboekaantekeningen waarin hij fantaseerde over moorden.

Documentaire

De film, uitgezonden door Omroep Human, laat een proces zien waarin de officier van justitie haar bewijs continu weegt om in de rechtszaal overtuigend met een aanklacht te kunnen komen. De documentaire gaf een zeldzame blik achter de schermen van het OM en de recherche tijdens een groot moordonderzoek.

Regisseur Misja Pekel werkte twee jaar aan het project. In een interview op themakanaal NPODoc vertelt hij over de totstandkoming.