Terugkijken: Narco Cultura (VIDEO)

Subliem en schokkend is de documentaire Narco Cultura, die vorig jaar op IDFA draaide en gisteravond te zien was bij de VPRO. De drugsoorlog in Mexico is nog nooit zo visueel en expliciet in beeld gebracht als in deze film van regisseur Shaul Schwarz. Kijken na de break.

Door Vincent Verweij

Hoofdpersoon is forensisch rechercheur Richard Soto, die zich midden in de Mexicaanse drugsoorlog bevindt. Hij werkt in Ciudad Juárez, de gevaarlijkste stad ter wereld, waar gemiddeld 100 liquidaties per dag plaats vinden. Alleen al in 2010 werden er 3622 mensen in Ciudad Juárez vermoord. Iedere dag verzamelt Soto de levenloze lichamen. Onderzoek naar de moorden is onbegonnen werk, Soto rijdt als een soort begrafenisondernemer door de stad om lijken op te halen en doet de administratie. Kledingstukken verdwijnen in kartonnen dozen in een uitdijend archief. Filmmaker Shaul Schwarz brengt de dagelijkse drama’s kalm en met veel gevoel in beeld, begeleid door een voice-over waarin Soto reflecteert op zijn leven in Juárez. En op het risico dat hij zelf slachtoffer van de kartels wordt.

Narcocorridos

Ondertussen bloeit in de Verenigde Staten een subcultuur waarin het drugsgeweld wordt bewierookt in narcocorridos, de Mexicaanse variant van de gangstarap. Het is de tweede verhaallijn in deze beklemmende documentaire. Mexicaanse emigranten die, veilig in de VS, de drugscultuur verheerlijken. Zanger Edgar Quintero vertolkt in zijn narcocorridos de levens van de Mexicaanse drugsbazen, die een enorme status hebben onder de Latijns-Amerikaanse jeugd. De liederen vertegenwoordigen een macabere versie van de Amerikaanse droom; de drugshandel als sleutel tot roem en succes, en als vlucht uit de armoede.

Twee gezichten

Narco Cultura is een film met twee gezichten: terwijl Quintero op een podium in El Paso voor een juichende menigte het drugsgeweld verheerlijkt, doet Soto een schietgebedje voordat hij na een lange dag op huis aangaat. Hij zou niet de eerste forensisch onderzoeker zijn die slachtoffer wordt van het drugsgeweld. Hij heeft het afgelopen jaar al vier collega’s verloren.

Expliciet

Omdat de film zoveel expliciete beelden van geweld bevat, zoals aan stukken geschoten lijken, martelingen en obducties, mag hij alleen na 22:00u bekeken worden via Uitzending Gemist. Maar het is een must-see voor iedereen die geinteresseerd is in misdaad. Een voorbeeldig gemaakte documentaire, zoals je ze maar zelden ziet. De rauwe werkelijkheid van de drugsoorlog werd nog nooit zo esthetisch in beeld gebracht.