Verdachte sms-bewegingen

Er zijn nog meer opvallende patronen gezien door de recherche in het onderzoek naar de moord op Endstra. Kort na de arrestatie van Özgür C. op het Rembrandtplein in Amsterdam is hij verdachte omdat zijn dna op de plaats delict is vastgesteld, samen met Ali N. Als de gangen van Ali N. worden nagetrokken ontstaat grote opwinding bij de recherche: Ali N. bevond zich precies rond de moord op John Mieremet in Thailand.

Tussen 1 november en 3 november heeft hij welgeteld 42 uur in dat land doorgebracht. Op 2 november 2005 is Mieremet door een onbekende doodgeschoten in Pattaya.

Net zo opvallend is dat  N. ook in september 2005 een bliksembezoek aan Thailand heeft gebracht. Op zaterdag 3 september 2005 kwam hij om 13:40 uur binnen om vervolgens op zondag 04 september 2005 om 17:40 uur het land weer te verlaten. De verdachte was dus voor slechts 28 uur in Thailand. Het rechercheteam ‘houdt er ernstig rekening’ mee dat het de bedoeling was een verkenning te doen of toen al Mieremet te liquideren.

N. vertelde de recherche over dat bezoek dat hij – als destijds nét 21-jarige – naar Thailand ging om seks te bedrijven met een plaatselijke dame. Heel vreemd is dat, zo tikt de dienstdoende rechercheur op in het relaas-verbaal.

Het onderzoek van de Nationale Recherche naar de Mieremet-moord wordt gevoegd bij het onderzoek naar de Endstra-moord. Want de recherche constateert nog meer prikkelende verbanden, met dezelfde verdachtengroep. De recherche is nu eenmaal gevoelig voor toevalligheden. 

Wat blijkt? Een paar uur na de moord op Mieremet heeft Ali N. ‘meerdere telefooncontacten met de verdachte Özgür C.’ En wat doet deze C. rond dat tijdstip? Hij heeft rond die tijd ‘stelselmatige contacten’ met onder andere verdachten Ziya G. en Patrick R.

Het contact op donderdag 03 november 2005, een dag na de liquidatie op Mieremet, vindt de politie wel heel ‘opvallend’.

De recherche schrijft: ‘Verdachte C. heeft dan in een tijdsbestek van (netto) 2 uur 13 aanéénsluitende sms-bewegingen met G. en 7 sms-bewegingen met R. Deze hoeveelheid aan sms-berichten wijkt sterk af van het telefoongebruik dat verdachte Coskun Doorgaans heeft. In de periode 01 oktober 2005 t/m 30 november 2005 heeft Coskun namelijk in totaal 17 sms- c.q. belbewegingen met G. en 14 met R.

Tsja: nu zijn het ‘verdachte sms-bewegingen’ en andere opvallende patronen. 

Het leven is hard voor de recherche: bewijs in een moordzaak zal het niet worden. Aangetoond is dat de heren elkaar kenden en met elkaar sms-bewegingen onderhielden. 

Lees meer over de Endstra-moord in het boek De Liquidatie Dossiers.

Zie ook de andere artikelen over de Endstra-moord:

Opvallende contacten, geen bewijs (#3)

De vechtpartij op het Rembrandtplein (#2)

De voortvluchtige verdachte (#1)

Endstra-onderzoek in mei klaar 

Bewijs tegen verdachte Endstra-moord