The Making of ‘Dossier Holloway’

Afgelopen donderdag zond de KRO een aflevering van Brandpunt-Reporter uit, gewijd aan de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. De uitzending werd gemaakt door Crimesite-journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij. Volgende week verschijnt hun boek over de zaak. Achter de schermen bij 'Dossier Holloway'.

 

Door Vincent Verweij @vverweij

 

Het idee voor een project rond Natalee Holloway ontstond in 2012, toen Crimesite het boek Cold Cases uitgaf. Daarin wijdden we een hoofdstuk aan Natalee, gebaseerd op open bronnen en een paar honderd gelekte pagina's uit het politiedossier, die online te vinden zijn.

Meer dossiers

Na het verschijnen van het boek, kwamen we op het spoor van meer stukken. Over de bron(nen) doen we geen mededelingen, maar bijelkaar beschikken we nu over zo'n 1800 pagina's processen-verbaal. In het dossier lazen we tal van nieuwe feiten, ontstonden andere inzichten en bleken nieuwe analyses mogelijk over wat er in die bewuste nacht met Natalee gebeurd kan zijn. Begin dit jaar ontstond daarom het plan om een tweetal documentaires en een boek te maken.

De eerste documentaire ging over de mediahype rond Joran van der Sloot en de manier waarop die het politie-onderzoek bemoeilijkt heeft. Politie en Justitie op Aruba wilden hierover graag praten, want het zat ze behoorlijk dwars. De onzin die er in de media over de zaak Holloway was gepubliceerd, de dwaalsporen die gevolgd moesten worden en de tijd het kostte om het allemaal uit te zoeken. Aan de uitzending werkten ondermeer hoofdofficier Peter Blanken en oud-politiecommisaris Jan van der Straten mee. Het programma werd in juni van dit jaar uitgezonden en was de best bekeken aflevering in de serie Medialogica van HUMAN / VPRO.

Afgelopen zomer begonnen ook de voorbereidingen voor een tweede documentaire, die meer gericht zou zijn op de inhoud van de zaak Holloway. Op basis van de feiten in het dossier, wilden een drietal scenario's schetsen die niet eerder bekend waren bij het publiek. Daarnaast wilden we wijzen op de talrijke fouten en missers die de Arubaanse politie en het OM maakten. Met name dit laatste was reden voor OM en politie om hun medewerking te weigeren aan deze tweede uitzending. Ineens was de zaak Holloway 'een lopend onderzoek' waarover niet voor de camera gesproken mocht worden.

Op reis

Desondanks reisten we voor de tweede keer met cameraman Frank Moll naar de VS en Aruba, dit keer voor de KRO. We zochten DJ Steve in het nachtleven, ontdekten wie zich schuil hield achter de alias Mr. Pink en ontmoetten een sterke vrouw in Denver, Tracey Allan. Geconfronteerd met de misser in haar zaak, voelde het OM op Aruba zich toch genoodzaakt nog een telefonische reactie te geven. Hopelijk komt er nu een Interpol-signalering van haar belager.

Rauw

Tussen de tv-bedrijven door schreven we verder aan het boek, dat komende week verschijnt (maar nu al is te bestellen). Naar analogie van onze eerdere uitgave 'De Liquidatie Dossiers', besloten we een verhaal te schrijven dat veel raw material bevat, de originele processen-verbaal integraal afgedrukt en voorzien van duiding en analyse. Op die manier komt de lezer als het ware in de verhoorkamer te zitten, waar hij kan meeluisteren met de verklaringen van de belangrijkste getuigen en verdachten. Ook al is de zaak Holloway inmiddels acht jaar oud, door deze aanpak werd het verhaal voor ons (en hopelijk ook de lezers) weer spannend en nieuw.