“Thelma en Louise”: ‘We ripten geen hasj’

De moord op de onschuldige Gerard Meesters was een vergelding voor het feit dat Meesters’ zus samen met een vriendin een partij hasj had geript van een Engelse misdaadorganisatie. Tegenover de zoon van Meesters ontkennen de 2 dat ze drugs hebben gestolen. 

Dat blijkt uit een interview met Koen en Annemarie, de 2 kinderen van Gerard Meesters, die in 2002 in de deuropening van zijn huis in Groningen werd doodgeschoten.

Robert Dawes

Op taps die op Engelse bendeleden waren gezet, werden Jeanet Meesters en vriendin Madeleine B. (foto boven), die een partij van 1300 kilo hasj zouden hebben geript, ‘fucking Thelma and Louise’ genoemd. Het zijn de woorden van Tony Spencer, een beroepscrimineel die werd beschouwd als de logistiek manager van de organisatie van Robert Dawes (foto onder). De laatste wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren van Europa. Hij zou de opdrachtgever zijn van de moord op de onschuldige Meesters.

Spanje

In het interview zegt Koen Meesters dat hij korte tijd geleden bij zijn tante Jeanet in Spanje op bezoek is geweest.

‘Ze was er slecht aan toe. Ze woont in een soort van kraakpand en mist een aantal tanden. Ze heeft vlekken in haar gezicht en geen inkomsten. Soms wordt ze geteisterd door depressies. Daar heeft ze sinds haar tienerjaren al last van. Jeanet was vroeger onze lievelingstante. Ze kwam trouw op onze verjaardagen en nam ons mee naar de kermis.’

Annemarie vult aan:

‘Mijn tante was gek op mijn vader. Als ze had geweten dat hij het slachtoffer zou worden van haar handelen, dan had ze nooit die drugs gestolen. We zijn niet boos op haar, maar wat steekt is dat ze naar ons gevoel niet de waarheid vertelt. En dat nog steeds niet wil doen. Justitie heeft haar aangeboden te helpen, maar dat ze heeft geweigerd. Ja, dan zijn we wel klaar met haar.’

Koen heeft zeer recent ook Madeleine B. gesproken, die ook nog steeds in Spanje woont. Beide vrouwen ontkennen drugs gestolen te hebben. Koen:

‘Mijn tante ontkent dat ze wist dat er drugs in het spel waren. Zodra ze dat merkte is ze op de vlucht geslagen, althans dat is haar versie van het verhaal. Volgens Madeleine heeft Tony Spencer zelf de drugs gestolen en haar en Jeanet de schuld gegeven. Het blijft voor ons lastig te achterhalen wat er nu precies is gebeurd. Dat is nogal frustrerend.’

Voicemail

De auteur van het interview dat in Panorama is verschenen kreeg de 2 vrouwen zelf niet te spreken. Madeleine B. verbrak na 15 seconden de verbinding, omdat ze niets wilde zeggen. Sms-jes beantwoordde ze niet. De telefoon van Jeanet Meesters stond continu op de voicemail.

Het Openbaar Ministerie maakte enige tijd geleden bekend dat het onderzoekt of het Robert Dawes kan vervolgen voor het opdrachtgeven van de moord op Gerard Meesters. Daniel Sowerby was de schutter. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Het OM had tijdens de rechtszaak al aangegeven Dawes als opdrachtgever te zien. Robert Dawes zit vast in Frankrijk. Hij wordt verdacht van de import van 1300 kilo cocaïne.