Thermphos-directeur slaat terug

Verslaggevers van De Telegraaf zochten de controversiële Russisch-Israëlische zakentycoon Arcadi Gaydamak (59) op in Tel Aviv. Hij is door de jaren heen verdacht geweest van witwassen, illegale wapenhandel en banden met de Russische maffia. En hij claimt de eigenaar te zijn van de Vlissinger fosforfabriek Thermphos, dat ondere andere kunstmest maakt. 

Ondanks de verdenkingen van banden met de onderwereld is Gaydamek in Israël een fenomeen. Mensen groeten hem op straat. Hij is eigenaar van banken, van het grootste ziekenhuis in Jeruzalem en heeft tal van andere bedrijven en een voetbalclub in eigendom.

Gaydamek is deze week In Tel Aviv een rechtszaak begonnen met Thermphos als inzet. Thermphos is een groot bedrijf met die honderden werknemers.

Thermphos heeft banden met Gaydamak steeds ontkend. Maar deze zegt tegen De Telegraaf: ‘Ik ben de ultieme beneficiaire eigenaar’ en hij belooft binnen anderhalf jaar de rechtszaak te gaan winnen. Thermphos zegt dat Israeliër Nahum Galmor eigenaar is.

Galmor en Gaydamak stonden overigens afgelopen maanden samen voor de rechter in Tel Aviv op verdenking van het witwassen van honderden miljoenen euro’s. Maar deze grootste Israëlische fraudezaak ooit eindigde in een deal. Zowel Galmor als Gaydamak betaalden een schikknig van enkele tonnen en ontliepen zo jarenlange celstraf.

Thermphos toonde zich opgelucht over de deal. Maar nu zal dus weer een rechtszaak volgen.

De Nederlandse Nationale Recherche, maar ook andere inlichtingen- en politiediensten hebben Gaydamek zo ongeveer van elk type ilegale handel verdacht. In De Telegraaf noemt hij twee voormalige hoofden van de buitenlandse inlichtingendienst Mossad als zijn vrienden.

De Nationale Recherche schrijft in een rapport dat Gaydamak ‘vrijwel zeker de ultimate beneficiairy owner’ is van Thermphos. Galmor zou zijn stroman zijn geweest maar lijkt dat nu niet meer te zijn. Gaydamak: ‘Galmor werkte samen met andere schurken” en zou aan afpersing, vrijheidsberoving, belastingontduiking, fraude, bedreigingen, misleiding, verduistering en chantage doen. ‘Ik open de doos van Pandora, die Thermphos mogelijk verwoest.’

Dat is niet te hopen voor de vele Nederlandse werknemers van Thermphos.

Thermphos-baas sluit deal