Thijs H. bekent drie moorden

De 27-jarige student Thijs H. heeft vrijdagochtend voor de rechtbank in Maastricht bekend drie mensen om het leven te hebben gebracht. Een vrouw in de Scheveningse Bosjes en twee wandelaars op de Brunsummerheide in Limburg. Eerder ontkende hij nog. Volgens het OM is er ook overvloedig DNA-bewijs tegen Thijs H.

Boodschappen

Thijs H. stond vanochtend voor het eerst voor de rechtbank tijdens een pro forma zitting. Volgens H. kreeg hij via kentekens en nieuwsberichten gecodeerde boodschappen door, die aangaven dat hij mensen moest vermoorden. H. zal verder psychiatrisch onderzocht worden in de Utrechtse Pieter Baan kliniek. Het OM twijfelt aan zijn zelfverklaarde psychose. Op zijn computer is gezocht naar termen als “hoe gedraag ik me als psychopaat” en “hoe houd ik rechters voor de gek”.

Bewijs

H. is verdacht van het doden van een man en een vrouw in Limburg en een vrouw in Den Haag. De betrokkenheid van H. bewijzen was voor het OM tot nu toe niet makkelijk. Naast de eerdere ontkenning van H. was er geen spoor van het moordwapen en is zijn kleding gewassen zodat mogelijke bloedsporen verdwenen zijn. H. verbleef dinsdag na de Limburgse moorden bij ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. De medewerkers van de kliniek waar hij verbleef beriepen zich aanvankelijk op hun zwijgrecht. Nadat H. vervolgens tot twee keer toe ontsnapte, doorbrak het personeel zijn zwijgen. Op videomateriaal uit de Limburgse GGZ-kliniek was bloed te zien op de kleding van H.

Verlegen

Thijs H. zat op het Sint-Janscollege in Hoensbroek, waar hij in 2010 eindexamen heeft gedaan. Daarna is hij gaan studeren aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, de universiteit in Leiden en de TU in Delft. Getuigen hebben hem omschreven als en verlegen jongen met weinig sociale contacten.