Astrid: ‘Thomas wilde Willem laten liquideren’

Wie dacht dat de 15 nog onbekende geheime opnames die Astrid Holleeder maakte van gesprekken met haar broer helderheid zouden verschaffen over moorden had het mis. Nieuwe onderwereldverwikkelingen dreven boven. En ook vele nieuwe details en herhalingen.

Door Wim van de Pol

Getuige Astrid Holleeder had in april in tranen aangekondigd dat één van die verse opnamen de doodsteek voor haar broer zou betekenen. De tranen vloeiden voort uit haar gedachte dat zij hem ermee echt levenslang zou gaan bezorgen. Ze zei dat die opnames pas afgelopen winter waren opgedoken door onder meer verhuizingen.

De officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes ondervroegen haar vrijdag over de nieuwe opnames, die lopen van 2012 tot 2014. Het leverde emotie en herhalingen op, bijvoorbeeld over het leed in het Jordanese gezin, de meppende vader Holleeder en de bijzondere nauwe banden die de kinderen daardoor kregen:

Wij hadden alleen elkaar. Wij zijn de enigen die elkaar vertrouwen. (…) Het is ook zo pijnlijk voor hem dat hij door zijn eigen zussie verraajen wordt.

Fred Ros

Nieuw waren ontboezemingen over kroongetuige Fred Ros. Deze heeft onder meer Dino Soerel ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven Thomas van der Bijl te hebben laten doden en Soerel heeft hiervoor vorig jaar levenslang gekregen. Over het aandeel van Holleeder was Ros veel minder stellig. Astrid Holleeder verklaarde die terughoudenheid vrijdag met de bewering dat Holleeder ervoor had gezorgd dat hij nooit contact had met Ros. Zo konden ze hem niks maken. Bovendien zei Astrid tot ieders verrassing dat Thomas van der Bijl eerst aan Fred Ros had gevraagd om Willem te liquideren. Ros was naar Holleeder gegaan, Astrid:

… en toen had Willem het omgedraaid en gezegd: en nou ga jij Thomas doen.

Dat was een nieuwe versie van het verhaal. Het bracht Holleeder’s advocaat Sander Janssen ertoe aan Astrid Holleeder te vragen waarom ze hierover als getuige in het Passage-proces tegen Soerel gezwegen had. Soerel is ten slotte tot levenslang veroordeeld voor het opdracht geven voor deze moord. Een antwoord kwam er niet.

Opdrachtgever

Fred Ros

Astrid zei het verhaal over Thomas en Fred gehoord te hebben van Holleeder zelf. Ze kon (of wilde) desgevraagd niet vertellen hoe Holleeder met Ros in contact had gestaan (als die inderdaad direct contact met Ros vermeed). Hoe dan ook, in april 2006 is Van der Bijl inderdaad geliquideerd. Fred Ros heeft erkend hierbij de rol van makelaar te hebben gespeeld. Over Holleeder’s betrokkenheid kwam Ros in zijn kroongetuigenverhaal niet ver van de kant. Ros zei:

Ik sluit niet uit dat Holleeder de opdrachtgever is van Thomas van der Bijl. Alleen, mijn opdrachtgever is Dino Soerel.

Astrid Holleeder vindt de zwijgzaamheid van Ros niet verbazingwekkend (‘die Ros gaat niet over hem praten’) omdat ze veronderstelt dat Ros bang zou zijn voor Holleeder en ‘omdat hij dan buiten tenminste nog één persoon zou hebben die hem niet zijn keel af zal snijden.’

Fluisterend

Er is ook een gesprek tussen Willem en Astrid opgedoken dat op enkele zinnen na geheel onverstaanbaar of fluisterend verloopt. De rechtbank toonde zich bijzonder geïntrigeerd omdat Astrid zegt dat Holleeder haar influisterde dat Fred Ros niet op de motor had gereden bij de liquidatie van Cor van Hout (in 2003 in Amstelveen). Zij zegt dat Holleeder fluisterde dat het Sjaak B. was geweest.

Holleeder zei ‘honderdduizend procent zeker’ te weten dat hij  niet heeft gezegd dat Ros op de motor reed: ‘Ik kan er geen touw aan vastknopen maar het gaat niet over Ros. Onzin, flauwekul.’

De rechtbank liet niet zomaar los. Hoorbaar is dat Holleeder aan zijn zus zegt:
‘Zal ik je een geheimpje vertellen?’ Wat was dan dat geheimpje? Holleeder zei geen idee te hebben. Hij onderstreepte dat Astrid steeds wist dat ze aan het opnemen was en hem uitspraken probeerde te ontlokken. Terwijl hij gewoon over van alles aan het praten was.

Soerel

Er bleek dit voorjaar ook een door Astrid opgenomen gesprek te bestaan met datum 14 september 2014. Het is een gesprek dat haar ook vandaag weer ernstig emotioneerde. Het gesprek bevat – volgens Astrid – impliciet ‘een bekentenis’ van Holleeder voor moord.

Kort voor de opname was bekend dat Fred Ros kroongetuige zou worden. Astrid Holleeder zegt dat zij spreken over Holleeder’s angst dat hij na Dino Soerel ook zal worden aangehouden. Willem was ‘in paniek’, aldus Astrid. Dino zou kunnen gaan praten.

Astrid stelde hem gerust: Dino gaat heus niet praten, omdat hij dan zichzelf ook zou belasten. Holleeder zegt in de opname:

Hij is nu de hoofdpersoon hè?

Eigenlijk een bekentenis, zo vinden Astrid Holleeder en officier van justitie Sabine Tammes.

‘Echt schandalig’, was Holleeder’s commentaar. Of de inhoud van dit gesprekje inderdaad de beslissende nagel aan de doodskist voor levenslang van Willem zal zijn, zoals Astrid het ziet, valt te bezien.

Het is overigens opmerkelijk dat Astrid Holleeder in eerste instantie dit gesprek niet aan justitie had gegeven omdat ze – ondanks het gewichtige belang – het bestaan ervan kennelijk even vergeten was.

Komende dinsdag is er een getuigenverhoor van Peter de Vries. Astrid komt eind van de maand weer aan het woord.

Zie voorgaande verslagen:

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet