Tien jaar cel voor vijfvoudige poging moord

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 41-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor vijfvoudige poging tot moord en verboden wapenbezit op een woonwagenkamp in Lith. De man stapte in oktober 2013 in zijn auto, reed naar het kamp en begon daar direct met een pistool en een jachtgeweer op de ramen van een woonwagen te schieten.

Voorbedachte rade

Binnen waren drie volwassenen, een peuter van drie jaar en een baby van negen maanden aanwezig. De man nam de woning nagenoeg ononderbroken drie minuten lang onder vuur. De rechtbank vindt dat de man met voorbedachte raad handelde. Hij had voor de schietpartij meer dan voldoende de gelegenheid na te denken over de ernst en de gevolgen van zijn handelen, dus is het poging tot moord.

Cocaïne

Voor zover de verdachte door overmatig gebruik van alcohol en/of cocaïne tot de bewezen verklaarde misdrijven is gekomen, is dat geen belemmering om opzet en voorbedachte raad vast te stellen. Doordat de verdachte niet heeft meegewerkt aan onderzoek door een psycholoog of psychiater, is niets bekend over zijn geestelijke toestand of andere bijzonderheden ten tijde van het voorval. Er is voor de rechtbank geen reden aan te nemen dat er zich toen bijzondere omstandigheden hebben voorgedaan bij verdachte. Om die reden worden de feiten hem volledig toegerekend.

Vrijspraak

De man is vrijgesproken van een poging tot brandstichting. Hij nam twee jerrycans met benzine mee naar het woonwagenkamp, die daar tijdens de schietpartij ontbrandden. Volgens de rechtbank kan uit de bewijsmiddelen niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld dat de verdachte de jerrycans bewust heeft aangestoken. Het is namelijk ook mogelijk dat door het gebruik van de vuurwapens de jerrycans tot ontbranding zijn gekomen. Ook voor het ten laste gelegde gooien van de jerrycans is geen overtuigend bewijs aanwezig. 

Eerdere veroordeling

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man ook in 2012 al veroordeeld is voor verboden wapenbezit. Daarnaast heeft de verdachte bewust een levensbedreigende situatie voor de slachtoffers in het leven geroepen. Dat uiteindelijk niemand met fatale gevolgen is geraakt, is niet aan hem te danken. De man is na de schietpartij gevlucht, zonder zich te bekommeren om het lot van zijn slachtoffers. De slachtoffers hebben zeer beangstigende minuten doorgemaakt. Er was bovendien aanzienlijke materiële schade. De verdachte moet de eigenaar van de woonwagen een schadevergoeding betalen van 10.000 euro.

Lees ook het vonnis.