Tien arrestaties en één gewonde bij grote politieactie Noord-Nederland (UPDATE)

In Noord-Nederland zijn donderdagavond tien mensen opgepakt bij zeventien politie-invallen in een lopend rechercheonderzoek. Daarbij zijn o.a. wapens en explosieven gevonden. In Drachten werd een 43-jarige man uit Marum bij zijn arrestatie neergeschoten door de politie.

De politie deed invallen in zeventien panden in Leeuwarden, Groningen, Beilen, Stadskanaal, Roden, Marum, Dedemsvaart, Oosterwolde, Hoogeveen en Winschoten. Daarbij zijn wapens, explosieven en munitie gevonden. Hoeveel er precies is gevonden en op welke locaties, is nog niet bekendgemaakt.

In been geschoten

Bij het Van der Valk-hotel aan de Lavendelheide in Drachten werd een 43-jarige man uit Marum door de politie in zijn been geschoten omdat hij zich verzette bij zijn arrestatie. Hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht en buiten levensgevaar.

Drugs- en wapenhandel

Onder de verdachten zijn een 35-jarige man uit Beilen en een 36-jarige man uit Hoogeveen. Zij worden verdacht van handel in vuurwapens, drugs, fraude en verschillende geweldsdelicten. De andere acht verdachten zijn een 34-jarige man uit Oosterwolde, een 34-jarige en een 31-jarige man uit Leeuwarden, een 35-jarige man uit Roosendaal, een 43-jarige man uit Marum, een 38-jarige vrouw uit Groningen en twee mannen van 24 en 33 zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zitten allemaal vast.

Volgens de politie zijn de tien verdachten opgepakt na “maandenlang intensief onderzoek”. De verdachten opereerden vermoedelijk vanuit een bedrijfspand net over de grens in het Friese Oosterwolde.