Tien arrestaties in Drenthe om wiethandel

In Drenthe en Groningen heeft de politie dinsdag tien mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij internationale georganiseerde wiethandel. Op zestien locaties in Assen, Beilen, Gasselte, Smilde, Drijber, Norg en Groningen zijn zoekingen geweest, ook door militair personeel dat gespecialiseerd is in zoeken naar verborgen ruimtes.

(beeld archief)

Duitsland

Bij de invallen is wiet gevonden en zijn verschillende waardevolle spullen waaronder auto’s in beslag genomen. het onderzoek gaat nog door en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie verzamelde informatie over een groep mensen die zich vermoedelijk vanuit een growshop aan de Nijverheidsweg in Assen bezighoudt met grootschalige handel in wiet en de export daarvan naar voornamelijk Duitsland.

Growshop

Bij de growshop aan de Nijverheidsweg in Assen zijn zes verdachten aangehouden. De verdachten zijn tussen de 22 en 70 jaar uit Assen en omgeving en een 46-jarige man elders uit het land. Alle verdachten zijn ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van handel in drugs, witwassen van crimineel geld en/of het deelnemen aan een criminele organisatie.

Harddrugs

Bij de invallen is in elk geval meer dan 100 kilo gedroogde wiet en een hoeveelheid 'harddrugs' in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op zeker 100.000 euro aan contant geld, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. Ook zijn diverse goederen aangetroffen die gebruikt worden bij het opzetten van een kwekerij of bij het maken van porties wiet ten behoeve van de handel. Bovendien zijn bij de invallen acht auto’s en drie vuurwapens in beslag genomen.

Sinds de harde aanpak van georganiseerde wietteelt in het zuiden van het land verplaatst de productie en handel zich naar andere delen van Nederland, met name naar het noordoosten.