Tien arrestaties in regio Antwerpen na invallen in Sky ECC-onderzoeken

De federale gerechtelijke politie Antwerpen heeft donderdag tien verdachten opgepakt in drie verschillende Sky ECC-onderzoeken. Onder de verdachten zijn twee broers van 28 en 33 uit Hoboken. Volgens het Antwerps parket zouden criminele organisaties aangestuurd worden vanuit het buitenland.

(Beeld uit archief)

In totaal vonden er negentien huiszoekingen plaats in opdracht van de onderzoeksrechter. Het gaat om drie gerechtelijke onderzoeken die zijn opgestart met informatie uit de gekraakte chatdienst Sky ECC.

Omar G.

In het eerste dossier zouden twee broers van 28 en 33 jaar uit Hoboken aangestuurd worden door de 33-jarige voortvluchtige Antwerpse drugsbaas Omar G., alias “Patje Haemers”. Het gaat om het vervoer van ladingen cocaïne, maar ook om het transport van miljoenen euro’s cash geld die verstopt werden in verborgen ruimtes van voertuigen.

Voor de cocaïnetransporten gaat het volgens het parket om 17 feiten van minstens 1.142 blokken cocaïne, voor de geldtransporten om 24 feiten en in totaal 13 miljoen euro tussen januari 2019 en dit jaar.

11 uithalingen

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Deurne, Hoboken, Rumst en Wommelgem. Vijf mannen tussen 28 en 44 jaar worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Eén van de vijf werkte ook samen met een 45-jarige planner voor uithalingen in de haven. Zo zouden ze verantwoordelijk zijn voor minstens 11 uithalingen van in totaal 3,1 ton coke. De twee mannen werden donderdagochtend ook gearresteerd.

Nederland

Het laatste onderzoek draait rond een koeriersbedrijf dat actief is in de haven en dat bestellingen afhandelt aan boord van schepen in de haven van Antwerpen, maar ook aan havens in Duitsland en Nederland. Het koeriersbedrijf zou een legale dekmantel vormen om ladingen drugs aan boord van schepen te brengen of te halen.

Coke en crystal meth

Deze organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de in- en uitvoer van minstens 778 kilo cocaïne en 59 pakketten crystal meth tussen juni 2019 en maart 2021. Het crimineel vermogen wordt geschat op minstens 19,8 miljoen euro.

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Berlaar, Boom, Ekeren, Hoboken, Lier en Mortsel. Daarbij werden 48 pakken cocaïne en 405.000 euro cash in beslag genomen. Drie mannen werden ingerekend.

De onderzoeksrechter zal in de volgende fase beslissen over de aanhouding van de gearresteerde verdachten. De gerechtelijke onderzoeken worden voortgezet.