Tien jaar cel voor ‘Gizzo’ in Marokko

De Belgische-Marokkaanse crimineel Anass el Azzouzi (27) is door de rechtbank van Rabat veroordeeld tot tien jaar cel voor twee mislukte pogingen tot moord in 2013 in Antwerpen. El Azzouzi (foto) staat in het milieu ook bekend als Gizzo (Wortel). In 2014 vluchtte hij naar Marokko, omdat de grond hem in België te heet onder de voeten werd. 

El Azzouzi is volgens De Gazet van Antwerpen een telg uit een beruchte criminele familie uit Borgerhout, een wijk in Antwerpen. Zijn oudere broer Mohamed zit al jarenlang in de gevangenis voor gewelddadige gewapende overvallen en carjackings.

Waterpijpcafé

In juli 2013 schoot El Azzouzi in een waterpijpcafé in de Van Schoonhovenstraat in Antwerpen drugshandelaar Aziz el H. neer. Het slachtoffer overleefde de aanslag. Ook een andere drugshandelaar Abdelhakim el M., in het Antwerpse bekend als Zotte Hakim, overleefde een aanslag van El Azzouzi. Hij kreeg op de Turnhoutsebaan twee kogels in zijn been. Naar verluidt handelde Gizzo in opdracht van de familie A., in Borgerhout beter bekend als ‘De Visboeren’. De Visboeren baten in Antwerpen een aantal populaire viswinkels uit, maar zijn volgens De Gazet van Antwerpen vooral berucht als grote handelaars in cocaïne. De Visboeren werden voor de schietpartij vervolgd, maar de rechtbank achtte het niet bewezen dat ze El Azzouzi de opdracht hadden gegeven.

Lachende gangster

Gizzo zelf werd door de rechtbank in Antwerpen voor de twee moordpogingen veroordeeld tot twintig jaar. Dat was bij verstek, omdat El Azzouzi al naar Marokko was gevlucht. Daar waande hij zich veilig, omdat Marokko geen onderdanen uitlevert (Gizzo heeft de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit). Terwijl hij in Marokko verbleef, maakte hij via sociale media de Belgische autoriteiten belachelijk, tot grote hilariteit van zijn jonge volgers in Borgerhout. ‘Ik ben met vakantie en ik denk dat ik nog even weg blijf’, postte hij op Facebook en Instagram. Gizzo postte er foto’s bij waarop te zien is dat hij geniet van de witte Marokkaanse stranden en de dure discotheken van Tanger. Door zijn gedrag op sociale media kreeg El Azzouzi een tweede bijnaam: De Lachende Gangster.

Niet iedereen in het Antwerpse criminele milieu was blij met de fratsen van Gizzo. ‘Dwaze stoerdoenerij’, liet een topfiguur van het Antwerpse milieu zich tegenover De Gazet ontvallen. ‘Als je de hersenen van Gizzo in een vogeltje steekt, vliegt het achteruit.’

Niet op gerekend

Gizzo had er echter niet op gerekend dat de Belgische autoriteiten zijn volledige strafdossier naar de Marokkaanse instanties stuurde. Die pakte hem daarop op en brachten hem voor de rechter. Het Marokkaanse Openbaar Ministerie vindt de nu opgelegde straf van tien jaar te laag en gaat in hoger beroep