Tien jaar cel voor Benaouf A. (UPDATE)

In Amsterdam heeft de rechtbank in Benaouf A. uit Eindhoven veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh (foto), op 18 oktober 2012 bij een hotel in Antwerpen. Dat is zes jaar minder dan geëist.

Golf

Deze moord lijkt de opmaat te zijn geweest voor een golf van geweld die nog steeds voortduurt onder vooral criminelen van Marokkaanse afkomst uit Amsterdam. De rechtbank ziet bewezen dat Benaouf A. fungeerde in zijn BMW als medeplichtig contactpersoon tussen de schutters en de man die Bouhbouh naar het hotel heeft gelokt. Het vonnis spreekt van ‘de spin in het web’. Hij is volgens de rechtbank niet de mededader, zoals het Openbaar Ministerie hem ziet. Het OM had 16 jaar geëist.

Schutters

Benaouf A. is in juni 2013 door de politie opgepakt. Chris Bouman, die Bouhbouh (34) naar Antwerpen lokte, pleegde vorig jaar zelfmoord in zijn cel. Hij verstuurde de sms: ‘we komen nu‘. De politie denkt dat Rida Bennajem, inmiddels doodgeschoten, en Marchano P. (37) de schutters waren.

Synchroon

De rechtbank stelt vast dat de door zendmasten vastgelegde bewegingen van het mobiele nummer eindigend met 0447 synchroon liep met de geregistreerde bewegingen van de BMW die A. veelvuldig gebruikte. De rechtbank vindt het  daarmee bewezen dat de gebruiker van het nummer eindigend met 0447 aanwezig was in de BMW. De bewuste BMW werd kort na de moord gesignaleerd nabij de plek waar de twee schutters hun auto hadden achtergelaten. Gezien de duidelijke rol die de BMW heeft gehad bij de liquidatie, acht de rechtbank verdachte A. mede aansprakelijk voor de moord. Hij heeft een belangrijke faciliterende rol gehad omdat via het nummer eindigend met 0447 intensief sms-contact is geweest, zowel met begeleider Bouman als met de schutters.

Hoger beroep

Ondanks de forse reductie van de strafeis met zes jaar is advocaat Sander Janssen niet verheugd over de uitspraak. Hij gaat in hoger beroep. Janssen: ‘Bewaar de felicitaties maar tot na het hoger beroep. Ik vind dat de bewijsconstructie rammelt en ik denk dat het gerechtshof dat zal onderkennen.’

Alle berichten over de zaak Bouhbouh.