Tien jaar cel voor doden Haagse Rinus

De rechtbank Den Haag heeft de 32-jarige Raymond K. veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het doodschieten van 'Haagse Rinus' van Setten en het wegvoeren van het lijk om de doodsoorzaak te verhullen. Twee andere mannen hoorden respectievelijk vijftien en zes maanden celstraf voor hun aandeel in het wegvoeren van het lijk. Van Setten werd gedumpt langs de Lekdijk bij Bergambacht.

Per ongeluk

De mannen beweerden dat het vuurwapen per ongeluk af is gegaan toen dit het hoofd van het slachtoffer raakte, maar de rechtbank vindt dit niet aannemelijk. De reconstructie van het voorval ondersteunt deze bewering niet, onder andere vanwege het lengteverschil tussen dader en slachtoffer. Ook zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op een schootsafstand van meer dan vijf centimeter.

Geen medeplegen

De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dan dat de man met het vuurwapen vanaf een afstand op het slachtoffer heeft geschoten. Omdat er hiervoor geen bewuste samenwerking tussen de schutter en andere aanwezigen was, is de rechtbank van oordeel dat geen sprake is van medeplegen. Wel hebben de drie mannen gezamenlijk het lichaam van 'Haagse Rinus' in plastic en lakens gewikkeld, in een bestelauto gelegd en de dag na de schietpartij het lijk proberen te dumpen in de Lek. Toen dit niet lukte, hebben ze het lichaam achtergelaten en zijn ze weggegaan.

Andere berichten over de zaak.