Tien jaar geëist in moordzaak zonder lijk

De officier van justitie heeft tien jaar cel geëist tegen Cafer G., die ervan wordt verdacht de sinds drie jaar vermiste Michael de Vrieze (foto) te hebben vermoord. De Vrieze had een verhouding met de tante van G., bij wie de verdachte inwoonde. De Vrieze verbleef regelmatig in dezelfde woning. In de woning zijn bloedsporen gevonden, onder meer in een kast en op de wasmachine.

In het bloed op de wasmachine zat een vingerafdruk van de verdachte. Ook zijn er bloedvlekken op een bank gevonden. Justitie denkt dat Cafer G. De Vrieze op de bank heeft vermoord en de bebloede kleren van het slachtoffer in de wasmachine waste. Het lichaam zou enige tijd in de gangkast hebben gelegen, waar ook bloedsporen zijn gevonden.

Het motief voor de moord zou geld zijn geweest. G. heeft 75 keer geld opgenomen met de creditcard en de bankpas van De Vrieze. Ook reed hij na de verdwijning van De Vrieze in diens auto, dat blijkt uit de foto die is gemaakt door een flitspaal. G. reisde later naar Turkije, waar zijn familie vandaan komt. Anderhalf jaar later werd G. in Rusland opgepakt.

De advocaat van G. pleitte voor vrijspraak, omdat er geen lijk en geen moordwapen is. Er zou daardoor niet zijn bewezen dat De Vrieze is vermoord, laat staan dat G. de dader is. Ook is nooit onderzocht of de gevonden vingerafdruk daadwerkelijk in het bloed van De Vrieze is gezet. G. zegt dat hij nog geld van De Vrieze tegoed had en daarom zijn bankpasjes had gekregen. Volgens G. was het al gepland dat hij naar Turkije zou gaan en had dit dus niks te maken met de verdwijning van De Vrieze.

De uitspraak is op 24 januari.

Lees ook:

10.000 euro voor gouden tip schakersmoord

Schakersmoord zonder lijk voor de rechter