Tien jaar plus tbs voor moord met hamer

De rechtbank in Lelystad heeft een 23-jarige zoon tot 10 jaar cel en tbs veroordeeld en zijn 50-jarige vader tot 14 jaar cel. De twee brachten op 12 december 2014 in een woning aan de Noorderkroon in Emmeloord een 54-jarige man gewelddadig om het leven.

Hamer

Ze sloegen het slachtoffer onder meer met een hamer en braken zijn nek daarna stichtte de zoon brand in de woning. De rechtbank vindt de twee schuldig aan het medeplegen van moord omdat ze tussen de verschillende geweldshandelingen voldoende tijd hadden om na te denken over de betekenis en de gevolgen van hun handelen.

Toerekeningsvatbaarheid

De zoon wordt ook veroordeeld voor het in brand steken van de woning. De zoon wordt verder veroordeeld voor een eerder gepleegde bedreiging van hulpverleners en vernieling in een instelling op 30 oktober 2014. De rechtbank ziet geen enkel motief voor de moord, anders dan dat de twee veel alcohol hadden gedronken. Daardoor is het volgens de rechtbank tot de moorddadige escalatie gekomen. Deskundigen achten de zoon verminderd toerekeningsvatbaar. Bij de vader zijn geen aanwijzingen voor enige vermindering van de toerekeningsvatbaarheid.