Tien jaar voor schieten op Hilversums café (UPDATE)

De rechtbank Utrecht heeft een 30-jarige Radoslaw G. uit Polen tot een gevangenisstraf veroordeeld van tien jaar voor poging tot moord op meerdere personen. De man schoot met een pistoolmitrailleur op een café in Hilversum op 5 september 2015.

Poging moord

De man was eerder die avond uit het café gezet en kwam tot tweemaal toe terug, eerst met een mes en daarna met een pistoolmitrailleur. Toen de verdachte met het geladen automatisch vuurwapen naar het café terugkeerde, had hij volgens de rechtbank het vooropgezette plan om personen in het café van het leven te beroven. Ook vindt de rechtbank hem schuldig aan bezit van diverse (vuur)wapens, munitie, cocaïne en wiet.

Er was 14 jaar geëist.

Medeverdachten

De 40-jarige medeverdachte Radoslaw S. heeft wel erkend dat hij de auto bestuurde die betrokken was bij de schietpartij, maar de rechtbank vindt dit niet voldoende om te spreken van een dusdanige samenwerking met de schutter dat er sprake is van medeplegen of medeplichtigheid. Uit het dossier blijkt niet dat hij wist van het vuurwapen of dat er daadwerkelijk geschoten zou gaan worden. Deze verdachte wordt daarom vrijgesproken.

Een 22-jarige medeverdachte wordt veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf voor het bezit van een verboden vuurwapen. Kort na het schietincident werd het pistoolmitrailleur bij hem aangetroffen. Uit het dossier is niet af te leiden dat deze verdachte als medepleger of medeplichtige betrokken is geweest bij de schietpartij.

Twee mannen van 24 en 26 jaar worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met de productie van en (grensoverschrijdende) handel in drugs en het bezit van 12,5 kilo wiet, ruim een kilo cocaïne en het telen van 152 wietplanten. Een 40-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 360 dagen voor het bezit van cocaïne en wiet.