Tien jaar voor doodslag kaasboer (UPDATE)

De 47-jarige André F. heeft dinsdag tien jaar cel gekregen omdat hij in mei 2014 de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen (76) heeft doodgeslagen.  De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist van dertien jaar. De maximumstraf voor doodslag is vijftien jaar.

Onderdak

De rechtbank schrijft dat het motief voor de doodslag een raadsel is gebleven. De bejaarde Witteveen had de dakloze F. en diens zwangere vriendin een tijdelijk onderdak gegeven in zijn woning aan de Beukstraat. Hij deed dat wel vaker voor daklozen of zwervers. Hij runde tot aan zijn dood een kaaskar aan het Utrechtse Willem van Noortplein.

Kleding

De kaasboer is op 17 mei 2014 met ingeslagen schedel in zijn slaapkamer gevonden. De bloedspatten waren tot buiten de kamer zichtbaar. Toen F. enkele dagen nadien werd aangehouden zat er nog bloed op zijn kleding. Er is ook een vuilniszak gevonden met de mobiele telefoon van het slachtoffer en  bebloede kleding van de verdachte. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut naar het bloed leverde een dna-profiel op dat matcht met het dna-profiel van het slachtoffer. F. had voor zijn aanhouding ook al rondverteld dat de in Utrecht bekende kaasboer was doodgeslagen. De politie had daarover nog niets naar buiten gebracht.

Geweldsdelicten

De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de 47-jarige al vele malen eerder met justitie in aanraking is geweest voor het plegen van geweldsdelicten. Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank daarmee rekening gehouden. F. zit sinds februari 2015 een celstraf uit van vijf jaar voor een overval op een woning en verboden wapenbezit. Als hij die straf heeft uitgezeten dat gaat de tienjarige celstraf voor de doodslag in.

F. ontkent dat hij iets met de doodslag te maken heeft en wil in hoger beroep gaan.