Tien jaar voor uitbuiten prostituees

De rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van tien en zes jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig een mensenhandel en witwassen. Ze hebben jonge kwetsbare vrouwen op grove wijze uitgebuit, aldus de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had straffen van twaalf en zes jaar geëist.

Middeleeuws

Volgens de officier hebben de twee mannen een 'totaal verziekt wereldbeeld', waarin het volstrekt normaal is jonge meisjes weg te rukken uit hun omgeving om hen vervolgens als honden te behandelen. Ze kwalificeerde de gedragingen van beide mannen als 'Middeleeuwse praktijken'.

Calculerend

De rechtbank noemt de hoofdverdachte een strategisch calculerende man, wiens spijtbetuigingen een weinig doorleefde indruk maken. Hij maakt zich meer druk om zijn eigen leven dan zich te bekommeren om het lot van de slachtoffers. Tijden de zitting heeft de hoofdverdachte zich volgens de rechtbank laatdunkend uitgelaten over vrouwen die geen 'normaal' werk wilden doen.

Schadevergoeding

Tegen hem legt de rechtbank een lagere straf op, tien jaar, dan de officier had geeist omdat de rechtbank niet alle feiten die de man wordt verweten, bewezen acht. Het OM bestudeert het vonnis van de rechtbank op dit punt. Aan twee slachtoffers heeft de rechtbank een schadevergoeding toegewezen van in totaal 360.000 en 240.000 euro, die deels over de verdachten zijn verdeeld.