Tien verdachte transacties van half miljard

Justitie heeft het afgelopen jaar bijna een half miljard meer aan verdachte transacties ontdekt. Het is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Justitie heeft het succes vooral te danken aan tien transacties met een totale waarde van een half miljard euro, goed voor ongeveer de helft van de totale onderscheppingen. In totaal werd er afgelopen jaar ongeveer 1,1 miljard euro onderschept.

Dat meldt EditieNL op basis van het rapport van de Financial Intelligence Unit. Het afgelopen jaar werden ongeveer 25.000 verdachte transacties ontdekt, met een totale waarde van 1,1 miljard euro. In 2012 werden zo'n 24.000 transacties onderschept, maar toen hadden die een gezamenlijke waarde van 680 miljoen euro.

In 2013 vond de politie-eenheid tien transacties van boven de 10 miljoen euro; in totaal zou er bij deze transacties een half miljard euro gemoeid zijn. Waar dat geld precies vandaan komt, is onduidelijk; justitie wil daar niets over zeggen. Het gaat in ieder geval om afgeronde transacties.

Daarnaast heeft een bedrijf dat bij transacties optreedt als tussenpersoon alle bedragen die het afgelopen jaar zijn overgemaakt, als verdacht aangemerkt. Het bedrijf heeft zelf ontdekt dat er iets niet klopte aan transacties, waarna alle bedragen zijn aangegeven.