Tieners als drugskoerier in Dordrecht

De gemeente Dordrecht gaat actie ondernemen tegen drugshandelaren in het Lijnbaangebied in de stad. De criminelen zouden daar vaak tieners gebruiken als drugskoerier. De scholieren zouden ook andere criminele klusjes opknappen.

Burgemeester Arno Brok zegt tegen het AD dat hij zich zorgen maakt over de tieners. Ze zouden nu opgroeien met het idee dat het heel normaal is om snel geld te verdienen als bijvoorbeeld drugskoerier. Hij wil daarom proberen om de scholieren eerst met zachte hand uit het wereldje te helpen, door ze de kans te geven school of werk te vinden. Ook hun ouders worden ingeschakeld.

Als dat niet werkt, krijgen de scholieren een handhavingsteam achter zich aan. De burgemeester overweegt dan ook preventief te gaan fouilleren en camera’s op te hangen om extra toezicht op de jongeren te krijgen.

Het percentage schoolverzuimers ligt in de Lijnbaan flink hoger dan in de rest van Dordrecht: op zo’n 10 procent, tegenover 3,7 procent over de gehele stad. Dat is een groot probleem, denkt de burgemeester: zonder diploma hebben de tieners minder kans op werk, waardoor de kans groter is dat ze in de criminaliteit blijven hangen.