Tieners dubbele liquidatie Rotterdam voor rechter

Dinsdag 9 oktober begint in de rechtbank Rotterdam de pro-formazitting tegen vier verdachten van de dubbele liquidatie in Rotterdam-Beverwaard op 20 december 2017. Bij de dubbele moord op de Rhijnauwensingel, midden in een woonwijk, werden Gilbert Henriëtta (26) en Lindomar Elizabeth (25) met een kalasjnikov doodgeschoten vanuit een auto.

Antilliaanse slachtoffers

De slachtoffers van Antilliaanse afkomst werden voor hun dood in de gaten gehouden en waren net in hun auto gestapt toen er vanuit een passerende Audi Station met een AK-47 op hen werd geschoten. Volgens de politie was Gilbert Henriëtta (foto) het eigenlijke doelwit. De gestolen vluchtauto van de daders werd na de liquidaties in brand gestoken op de Kruisweg in Ridderkerk.

Minderjarig

In februari werden vier verdachten opgepakt. De eerste verdachte van 18 jaar werd 13 februari 2018 aangehouden en was tijdens het schietincident 17 jaar. Op 15 februari werd de tweede verdachte (eveneens 18, ten tijde van de schietpartij 17 jaar) aangehouden. De derde verdachte (ook 18) zat toen al vast. Hij werd aangehouden in een woning waar na doorzoeking de gebruikte AK-47 werd gevonden. De vierde verdachte, een 16-jarige Rotterdammer, werd eind februari aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Hij was tijdens het schietincident nog maar 15 jaar oud. Eén van de vier heeft toegegeven de schutter te zijn geweest.

Vijfde verdachte vrijgelaten

Eind mei werd nog een vijfde verdachte gearresteerd op verdenking van betrokkenheid (voorbereidingen) bij de dubbele liquidatie: de 24-jarige Rotterdammer Silvano D. Eén van de andere verdachten zou zijn naam hebben genoemd als opdrachtgever, maar D. kwam in september vrij wegens onvoldoende bewijs.

De pro-formazitting tegen de vier tieners begint op 9 oktober. De inhoudelijke behandeling volgt later.