Tieners in hechtenis voor kopen vuurwapen

De rechter-commissaris heeft afgelopen vrijdag twee tieners in bewaring gesteld voor het bestellen van een vuurwapen op het darkweb, aldus het Openbaar Ministerie. Ze troffen op de afspraak voor de overdracht een politie-infiltrant, een agent van het team Werken Onder Dekmantel.

Darkweb

Het gaat om jongens van 15 jaar en 18 jaar uit Amsterdam en Duiven. Ze hadden een vuurwapen met munitie en geluidsdemper besteld op het darkweb, een moeilijker toegankelijk deel van het internet. Kennelijk hadden ze contact gelegd met een politie-infiltrant.

Onder bepaalde voorwaarden zijn vormen van uitlokking toegestaan in het Nederlandse strafrecht.

De 18-jarige had de 15-jarige medeverdachte naar de afspraak gestuurd om zijn bestelling op te halen. Die was op woensdag 25 oktober in Breda. De jongen werd aangehouden, ook zijn 18-jarige vriend, die op het Amsterdamse centraal station op hem wachtte, is aangehouden.

Zitting

Het onderzoek loopt bij de dienst Infra van de Landelijke Eenheid van de politie onder gezag van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Donderdag 2 november is in de rechtbank Rotterdam een zitting waar in vier strafzaken vijf verdachten voor het hekje staan. Allen worden verdacht van het aanschaffen van een wapen, al dan niet met munitie, op het darkweb.