Tientallen arrestaties internationale cokehandel (UPDATE)

Tijdens een grote politieactie in Maasmechelen heeft de Belgische politie donderdag zeker twintig arrestaties verricht. De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij grote drugstransporten en worden verdacht van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De twee hoofdverdachten zijn de Italiaanse broers A., melden verschillende Belgische media. In Nederland zijn zes verdachten opgepakt en zijn meerdere huiszoekingen verricht.

De verdachten zouden zeker vijf transporten van telkens honderden kilo’s cocaïne hebben geregeld. Onder leiding van het federaal parket werden donderdag tientallen huizen doorzocht in onder meer België, Duitsland en Nederland. Daarbij zijn zeker twintig mensen aangehouden.

De twee belangrijkste mannen onder de verdachten zouden de twee Italiaanse broers A. zijn. Een van hen werd in 2011 nog vrijgesproken in een grote drugszaak. De 53-jarige A. zou betrokken zijn geweest bij de invoer van 153 kilo coke in de haven van Antwerpen. De vrijspraak volgde door procedurefouten.

De hoofdverdachte werd met drie anderen in een Japans restaurant in een Amsterdams hotel opgepakt. Ook werden drie verdachten opgepakt in Aalsmeer en Zeewolde.

Zeven woningen en drie bedrijfspanden in Rotterdam, Amsterdam, Zeewolde, Aalsmeer en Tiel worden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op mobiele telefoons, computers, munitie, drugs, kluizen, auto's en meer dan 50.000 euro aan contanten.

Aan de actie op donderdag namen zeker tweehonderd agenten deel. Hoeveel verdachten er in totaal precies zijn aangehouden, is niet bekend, maar het zou gaan om zeker twintig.