Tientallen doden in gevangenis Venezuela

In een gevangenis in Barquisimeto, Venezuela, zijn tientallen doden gevallen nadat er een opstand is uitgebroken. Hoe hoog het aantal doden precies is is onduidelijk, meldingen lopen uiteen van 23 tot 54 slachtoffers. Daarnaast zouden ook tientallen gevangenen gewond zijn geraakt. Officiële mededelingen over het aantal slachtoffers worden pas gedaan als de orde in de gevangenis is hersteld.

De opstand zou zijn begonnen toen de Nationale Garde de gevangenis wilde controleren, omdat er veel geweld was tussen rivaliserende criminelen. Bij de inspectie zouden alle gevangenen worden gecontroleerd en alle wapens zouden worden afgenomen. Een aantal gedetineerden heeft de Nationale Garde toen aangevallen.

Er zou sprake zijn geweest van een vechtpartij, sommige media melden daarnaast granaatexplosies. De meeste doden zouden om het leven zijn gekomen door schotwonden.

In de gevangenis zitten zo’n 2500 mannen en 140 vrouwen vast. Rellen in Venezuelaanse gevangenissen komen vaker voor. Jaarlijks worden honderden mensen gedood bij dergelijke opstanden. De gevangenissen zitten vaak veel te vol.

Lees ook:

Vuurgevecht gevangenis Mexico: 17 doden

‘Gevangenissysteem Mexico op instorten’

Gevangenismoord was uitbraak

Gevangenisrel: ruim 44 doden