Tientallen moorden na staking politie

In de Braziliaanse stad Salvador da Bahia zijn de afgelopen week tijdens een tweedaagse staking van de politie 39 moorden gepleegd. Daarnaast braken er ook rellen en plunderingen uit. De criminaliteitscijfers zouden in de twee dagen het drievoudige zijn van normale omstandigheden, hebben Braziliaanse ambtenaren gezegd.

De stad heeft de hoogste criminaliteitscijfers van Brazilië. De politie staakte omdat de onderhandelingen over loonsverhogingen waren mislukt. Grote delen van de stad lagen daardoor plat; veel mensen durfden de straat niet op omdat ze bang waren te worden aangevallen.

De rechtbank had de staking als illegaal bestempeld, maar de woordvoerders van de politie zeggen dat de staking pas is beëindigd toen de overheid een verbeterd aanbod had gedaan. De Braziliaanse president Rousseff had toen al 5000 militairen naar de stad gestuurd.

Twee jaar geleden staakte de politie in Salvador da Bahia ook al eens. Toen vielen er ruim honderd doden in twaalf dagen. Destijds had de staking wel effect: de agenten kregen een kleine opslag.