’60 rechercheurs zonder screening aangesteld’

Bij de Landelijke Eenheid van de politie (voorheen KLPD) zijn rond 2009 zo’n zestig mensen aan de slag gegaan zonder de vereiste keuring van inlichtingendienst AIVD. Dat schrijft de NRC vrijdag. De oorzaak zou zijn dat rechercheurs met spoed moesten instromen door capaciteitstekort. Daarom werden procedures versoepeld.

Mark M.

Volgens NRC blijkt een en ander uit het strafrechtelijk onderzoek naar de vermoedelijke ‘politiemol’ Mark M. in Oost-Brabant, die vorige maand is aangehouden. M. werd zes jaar geleden aangesteld. Hij kwam niet door de screening maar mocht niettemin blijven werken, zij het op en andere positie.

Verlaten

Sommige van de rond 2009 geworven agenten kwamen terecht op vertrouwensfuncties, ook al hadden ze niet de vereiste screening ondergaan. De vereiste AIVD-keuringen bleven achterwege omdat er werd gekozen voor ‘verkorte procedures’, aldus ‘opsporingsbronnen’ tegen de NRC. Inmiddels zouden van deze lichting rechercheurs dertig agenten de politie hebben moeten verlaten. Ze waren om diverse redenen niet geschikt voor het politiewerk.

Stand van zaken

Minister Ard van der Steur van Justitie stuurt vrijdag een brief naar de Tweede Kamer met de stand van zaken over de corruptieaffaire. Hij heeft hierover maandag van de korpschef van de Nationale Politie informatie ontvangen. Het is nog onduidelijk is wat het lek betekent voor de veiligheid van politieagenten, getuigen en informanten.

Eerdere berichten over Mark M.:

‘Gevoelige info toegankelijk voor Mark M.’

‘”Politiemol” had geen vertrouwensfunctie’ (UPDATE)

‘Lekkende agent was eerst nieuwsfotograaf’