Tilburgse Satudarah-verdachten vrij

De rechtbank in Breda heeft de verdachten in een grote wapen- en xtc-zaak op vrije voeten gesteld. De hechtenis van 12 verdachten wordt vandaag opgeheven tot aan de inhoudelijke behandeling, van één verdachte wordt de hechtenis per 1 oktober opgeheven. Daarmee komen vijf leden van Satudarah op vrije voeten. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij xtc-handel en wapenbezit. 

 

De verdachten zitten al vast vanaf eind vorig jaar. Volgens de rechtbank is er nog geen zicht op een datum voor de inhoudelijke behandeling omdat er nog veel onderzoek, ook in het buitenland moet plaatsvinden. De rechtbank wil niet dat de verdachten het risico lopen langer in voorarrest te hebben gezeten dan de uiteindelijke strafmaat die hen kan worden opgelegd. 

 

De Nationale Recherche deed op 30 november 2011 invallen met 500 ambtenaren in een aantal panden in de Tilburge regio. De verdachten die zijn aangehouden werden verdacht van betrokkenheid bij de productie van, de handel in en uitvoer van synthetisch drugs en witwassen van crimineel geld. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten, drie loodsen, drie garagaboxen, drie bedrijven en het clubhuis van de Satudarah in Tilburg zijn vier kilo amfetamine en een raketwerper gevonden.

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is begin 2010 gestart. Grondstoffen voor de productie van synthetische drugs zijn vermoedelijk vanuit Litouwen aan de Nederlandse verdachten geleverd. De leveranciers en afnemers bleken elkaar regelmatig in Nederland te ontmoeten.