Tilburg schaft wietpas alvast af

De gemeente Tilburg heeft in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie de wietpas alvast afgeschaft. Daarbij loopt Tilburg vooruit op het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat de wietpas zal worden afgeschaft. Daarbij is wel de voorwaarde gesteld dat bezoekers een uittreksel van het bevolkingsregister moet laten zien. Burgemeester Peter Noordanus vindt deze maatregel overbodig en zegt dat  de controle van het uittreksel geen prioriteit heeft.

Dat meldt Omroep Brabant.  De coffeeshophouders maakten zich zorgen over de nieuwe maatregelen, omdat een uittreksel elke drie maanden opnieuw moet worden aangevraagd.

In het regeerakkoord was al te lezen dat het beleid zal worden aangepast op lokale omstandigheden. Tilburg geeft daar direct uitwerking aan door geen prioriteit aan de controle op het uittreksel te geven.

Ook Amsterdam kondigde al aan dat zij een uitzondering op het algemene beleid willen. Burgemeester Eberhard van der Laan wil toeristen gewoon toelaten in coffeeshops, omdat hij bang is dat zij anders gebruik gaan maken van de straathandel. Van der Laan zegt dat hij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft beloofd dat hij de criminaliteit en overlast rond coffeeshops streng zal aanpakken en wietgebruik onder jongeren verder zal tegengaan