Tilburgse bajes langer voor Belgen

De Tilburgse gevangenis wordt nog een jaar langer verhuurd aan België. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft positief gereageerd op een verzoek hiertoe van de Belgische minister van Justitie Annemie Turtelboom. Nederland heeft op dit moment deze cellen niet nodig terwijl België juist kampt met een tekort. Momenteel verblijven 650 Belgische gedetineerden in Tilburg.

De situatie is daar overigens niet ideaal. Eind juni signaleerde het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT) een ‘serieus probleem’ in de Tilburgse gevangenis. Gevangenen uit België moeten slaapzalen delen met acht mannen, die een sterk uiteenlopende achtergrond hebben. Daardoor komt het geregeld tot vechtpartijen.

Door de verhuur van de cellen kan de gevangenis in Tilburg openblijven. Op dit moment werken er in die penitentiaire inrichting volgens de NOS 481 Nederlanders. Mogelijk zal België na 2013 de gevangenis nog langer huren, mits Nederland ruimte heeft. België betaalt zo’n 40 miljoen euro per jaar aan Nederland voor het gebruik van de gevangenis.

Zie ook:

Opstandje Belgische gevangenen Tilburg