Tilburgse coffeeshophouder 20 jaar in Thaise cel

Tilburger Johan van Laarhoven heeft in de nacht van maandag op dinsdag van een rechtbank in Thailand 103 jaar gevangenisstraf gekregen. De oprichter van coffeeshopketen The Grass Company is veroordeeld voor witwassen van miljoenen euro’s.

Aandelen

Hij verdiende dat geld met in Nederland gedoogde verkoop van softdrugs. Van Laarhoven verhuisde in 2008 naar Thailand, nadat hij zijn aandelen in The Grass Company had verkocht. In het jaar dat hij de keten verkocht, begon Openbaar Ministerie een grootschalig onderzoek dat in 2013, 2014 en 2015 tot invallen leidde bij de coffeeshops en in het kantoorpand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg. Van Laarhoven was verdachte in dat onderzoek.

Bankrekeningen

De Nederlandse officier van justitie liet in 2014 aan de Thaise autoriteiten weten dat Van Laarhoven verdachte was in een witwaszaak en ook dat hij zijn geld verdiend had met de handel in softdrugs. In een rechtshulpverzoek vroeg Nederland de Thaise overheid om inzicht te geven in verschillende bankrekeningen en bezittingen van Van Laarhoven en hem vragen te stellen.

Brief

Uit de getuigenverklaring van een Nederlandse justitieambtenaar in de Thaise rechtszaak komt naar voren dat er ook een belastende brief naar de Thaise autoriteiten is gestuurd met de suggestie aan Thailand zelf naar Van Laarhoven justitieel onderzoek te doen, waarin hij in 2014 is aangehouden en nu is veroordeeld. Zijn advocaten spreken schande van de handelwijze van de Nederlandse justitie. Van Laarhoven zou hebben beloofd binnen vijf dagen in Nederland te zijn als justitie vragen aan hem zou hebben. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft ontkend om de arrestatie van Van Laarhoven te hebben verzocht.

Ook de echtgenote van Van Laarhoven is veroordeeld: tot twaalf jaar cel voor medeplichtigheid. Van Laarhoven heeft geklaagd over de erbarmelijke omstandigheden in de Thaise detentie. Hij zal waarschijnlijk effectief twintig jaar moeten uitzitten, als hij ook in hoger beroep wordt veroordeeld.

Eerdere berichten over de zaak:

Laatste dag Thais proces coffeeshophouder

‘OM vroeg om Thais onderzoek coffeeshophouder’

Thais onderzoek coffeeshophouder loopt vast

‘OM vroeg niet om arrestatie oprichter coffeeshops’