Tilburgse gevangenis te vol

De gevangenis van Tiburg zijn te vol en daarom is er veel geweld tussen de gevangenen. Dat staat in een kritisch rapport over de Tilburgse gevangenis van het Europees Comité tegen Foltering. In de gevangenis zitten veel Belgische gedetineerden.

 

In Nederland is een overschot aan cellen, terwijl België een tekort heeft. Daarom is afgesproken dat Nederland Belgische gedetineerden opvangt. Volgens het comité kampt de gevangenis met een ernstig probleem van geweld tussen gevangenen.

Er zouden twee belangrijke redenen zijn waarom er veel geweld in de gevangenis is. De overbevolking is de belangrijkste, op de zalen staan soms acht bedden. Daarnaast zitten de gedetineerden met verschillende achtergronden door elkaar. Gevangenen met lange en korte straffen en met verschillende culturele gewoontes zitten op één cel. In het rapport staat het advies om minder gevangenen bij elkaar te zetten.

Ook zou er een taalprobleem zijn tussen cipiers en sommige gevangenen. De houding van de bewakers is wel goed, aldus het comité.

De vakbond voor justitiemedewerkers zegt dat er inderdaad zes tot acht personen op een cel zitten. Maar de bond zegt tegen de NOS niks te weten van geweld tussen de gevangenen.