Tilburgse stierf toch geen natuurlijke dood

Denise Schouten is toch een onnatuurlijke dood gestorven. Dat heeft het onafhankelijke forensische instituut IFS aangetoond. In de haren werden de xtc-bestandsdeel MDMA en partydrug benzodiazepines gevonden. Waarschijnlijk is het in haar drankje gegooid. Het Nederlands Forensisch Instituut verrichtte eerder ook onderzoek naar de dood van de Tilburgse, maar kon niks vinden.

Het Openbaar Ministerie ging er daarom vanuit dat Denise aan een hartkwaal overleed. In 2007 werd duidelijk dat de onderzochte organen van Denise zijn verwisseld met die van een oude man. De verwisseling is jarenlang verzwegen.

De moeder van Denise heeft jarenlang pogingen ondernomen om te bewijzen dat haar dochter door drugs in haar drankje is overleden. Ze was er van overtuigd dat Denise geen drugs gebruikte en volgens haar vrienden werd de Tilburgse doodziek toen ze een drankje op had dat raar rook.

IFS-directeur Selma Eikelenboom zegt in De Telegraaf van dinsdag dat de aangetroffen sporen inderdaad duiden op een eenmalige inname van de stoffen, kort voor haar dood. ‘Niet uit te sluiten is dat Denise zelf drugs innam, maar het scenario dat iemand een partydrug in haar glas gooide, is veel aannemelijker.’ Waarschijnlijk is haar hart bezweken omdat haar hart overgevoelig was voor medicijnen.

De advocaat van de nabestaanden hoopt dat de doorbraak leidt tot een serieus onderzoek van justitie. Hij wil daar desnoods een kort geding voor aanspannen, zegt hij in De Telegraaf.