‘Tilburgse wiet levert 800 miljoen op’

Elk jaar wordt in Tilburg tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend met de teelt van wiet. Daarmee is de opbrengst van de lokale drugshandel even groot als de totale begroting van de gemeente Tilburg. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van een vertrouwelijk rapport.

Dat verslag werd opgesteld door de Universiteit van Tilburg, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant. Volgens Peter Noordanus, de burgemeester van Tilburg, is de situatie in zijn gemeente 'niet uniek' in Noord-Brabant.

Kroongetuige

De onderzoekers maakten gebruik van recente strafrechtelijke onderzoeken en verklaringen van een kroongetuige, die sinds 2012 verklaringen heeft afgelegd. Het gaat om een 44-jarige Tilburger, die negen jaar een belangrijke rol in de Tilburgse drugshandel zou hebben gehad. Toen hij zich bedreigd voelde, heeft hij in ruil voor bescherming ruim 120 uur aan verklaringen afgelegd.

Er zouden in Tilburg zeker zestig vergelijkbare organisaties zijn zoals die waarvan de getuige deel uitmaakte. In totaal zouden 2500 criminelen zich in Tilburg met wiethandel bezighouden. Er zouden tussen de 600 en 900 plantages in Tilburg zijn.

Export

De wiet zou niet voor lokale coffeeshops bedoeld zijn, maar voor de export. 'Iedere Tilburger zou zich de hele dag suf moeten blowen om het op te krijgen', aldus burgemeester Noordanus. Hij pleit voor een internationale aanpak.

Uit het onderzoek zou blijken dat de wiethandel in Tilburg 'een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving'. De drugshandel zou steeds vaker 'de legale en economische juridische infrastructuur corrumperen'.