Tim S. voor rechter wegens moord Kattenburg

Woensdag 8 augustus begint in de rechtbank in Amsterdam de pro-formazitting tegen Tim S. (39) die ervan wordt verdacht op 23 november 2017 de 19-jarige Ayman Mouyah te hebben doodgeschoten in Kattenburg op de Amsterdamse Oostelijke Eilanden. Ook wordt hij verdacht van poging tot moord en wapenbezit.


Ruzie om gestolen scooter

In de nacht van 22 op 23 november 2017 werd de 19-jarige ROC-scholier Ayman Mouyah doodgeschoten in Kattenburg. Ook drie andere Marokkaanse jongens raakten gewond, waaronder de jonge crimineel Gianni L. Tim S. werd naar verluidt eerder mishandeld door Gianni L. en zijn vrienden vanwege een door hem gestolen scooter. Oog in oog met zijn rivalen nam hij op de Olifantswerf in Kattenburg wraak door een pistool te trekken en Mouyah dood te schieten. Tegen een gewonde die werd neergeschoten zou S. hebben geroepen: ‘De volgende keer gaat-ie door je hoofd’.

Zoon ex-bodyguard Jan S.

S. meldde zich al snel op het politiebureau. Hij zou als verwarde drugsgebruiker vaker voor overlast hebben gezorgd. S. woonde met zijn hond in de kelderbox van zijn ouders in Kattenburg. Hij is de zoon van de bekende Amsterdamse penozefiguur Jan S., de voormalige bodyguard van ‘Wallenkoning’ Zwarte Joop de Vries. Tim S. was in de periode 1996-2000 een talentvol ijshockeyer die bij o.a. Amstel Tijgers en ook in de eredivisie ijshockey speelde.

Geliefd in de buurt

Tijdens de herdenking van Ayman Mouyah in de Sar-moskee in Oost bleek door de massale opkomst dat het slachtoffer geliefd was in de buurt. Mouyah was net begonnen aan een opleiding in de zorg op het ROC. Ook was hij een talentvol kickbokser, maar toen de kickboksschool dichtging is hij gestopt. Op YouTube is hij in enkele wedstrijdfilmpjes uit 2014 te zien.

Gianni L.

Gianni L. die ook gewond raakte bij de schietpartij was twee maanden later, op 26 januari 2018 ook al het vermoedelijke doelwit van een liquidatiepoging. Hierbij werd tijdens een vergismoord in buurtcentrum Wittenburg de Amsterdamse stagiaire Mohammed Bouchikhi (19) doodgeschoten. In april kreeg Gianni L. wederom een gebiedsverbod van drie maanden voor de Oostelijke Eilanden.

Verzoek

In februari 2018 deed de advocaat van Tim S. een verzoek om niets over het lopende strafrechtelijk onderzoek en de verzoeken die zij daarin heeft naar buiten te laten komen. Als dat wel zou gebeuren dan zou volgens advocaat Lian Mannheims het verdedigingsbelang van haar cliënt in het geding komen. De rechtbank wees het verzoek af.

De zitting op 8 augustus is pro-forma en wordt dus nog niet inhoudelijk behandeld.