‘Timothy S. sloeg Nanda Kerklaan van fiets’ [UPDATE]

Tijdens de regiezitting in het hoger beroep tegen de levenslange gevangenisstraf voor het doden van Nanda Kerklaan (43) en Farida Zargar (22) schuift de 37-jarige Patrick S. uit Spijkenisse de dood van Kerklaan in de schoenen van ‘partner in crime’ Timothy S., die vrijgesproken is van doodslag op de vrouw.

Koper

Volgens Patrick S. waren ze op pad om eerder gepikt koper uit het Maliebos op te halen. Timothy S. liep achter Patrick S. aan op de Maliedijk. Op een gegeven moment zegt Patrick S. dat hij het geluid hoorde van een vallende fiets. Toen ontdekte hij dat Kerklaan met een ijzeren staaf tegen het wegdek was geslagen.

Timothy S. had de staaf uit de schuur bij Patrick S. meegenomen en hij vertelt daar geen weet van te hebben gehad. Ze hadden het plan om koper op te halen. Naar eigen zeggen was hij pissig op Timothy en hij zegt dat hij toen vond dat ze Nanda niet midden op de weg konden laten liggen.

Grote verhalen

Over de verhalen die hij aan een informant heeft verteld, zegt hij dat het lulverhalen waren. Hij noemt ze onzin. Hij was uit de tent gelokt door grote berovingsverhalen en hij heeft daaraan meegedaan door nóg grotere verhalen op te hangen.

Hij zegt dat hij veel nonsens heeft verteld omdat hij de waarheid niet kon vertellen. ‘Het heeft veel te lang geduurd voordat ik besefte dat het andersom moest en ik de waarheid moest vertellen.’

Levenslang

Patrick S. is in eerste aanleg door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doden van de verstandelijk gehandicapte Nanda Kerklaan (43) en Farida Zargar (22) in 2010 en een poging om een dronken Pool die op straat werd beroofd te doden.

Autistisch

Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerde dat Patrick s. verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens onderzoekers van het PBC heeft S. een autistische stoornis en heeft hij moeite zijn eigen gevoelens en die van andere te begrijpen. Als de gepleegde misdaden Patrick S. niet volledig aangerekend kunnen worden, is de kans groter dat hij in hoger beroep een lagere straf opgelegd krijgt.

Donderdag gaat het beroep verder met Timothy S. op 26 november wordt de strafeis neergelegd en het Hof doet op 11 december uitspraak.